Vaka sayısının 16 milyon 55 bin 909 olduğu dünya genelinde, pandeminin ortaya çıkmasından bu yana defalarca yeni rekorlar kırıldı.

Dünyada en fazla vakanın görüldüğü ülkeler: ABD, Brezilya, Hisdistan, Rusya, Güney Afrika, Meksika, Peru, Şili, İngiltere, İran, Pakistan, İspanya, Suudi Arabistan, İtalya olarak sıralanıp giderken, özellikle Avrupa'da hareketliliğin arttığı yaz döneminde bazı ülkelerde de vaka sayısında artışlar gözleniyor. Belçika bu konuda yeni önlemler almak için harekete geçerken, diğer AB ülkelerinde de kıpırdama gözleniyor.

Avrupa'da pandemi hızırının biraz daha yavaşladığı ancak dünyanın çeşitli bölgelerinde riskli yayılımın devam ettiği Covid-19 pandemisi, sonbaharda daha da güçlenerek hız kanacak yönünde görüşler bulunuyor.

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle dünya genelinde 648 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Dünya genelindeki vaka sayısı ise 16 milyon 205 bini geçti. Brezilya'da son 24 saatte Covid-19 nedeniyle 1211, Hindistan'da 705 kişi hayatını kaybetti.

Daha önce düşüşün gözlendiği ancak son günlerden yeniden artışın başladığı bazı ülkelerdeki can kayıpları endişe veriyor.

İRAN'DA CAN KAYBI 15 BİN 700 OLDU

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari, Covid-19 salgınında son 24 saatte 216 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle ülkede toplam ölü sayısının 15 bin 700'e çıktığını bildirdi. Ülkede toplam vaka sayısı da 2 bin 333 artarak 291 bin 172'ye yükseldi.

PAKİSTAN'DA SON 24 SAATTE 1226 YENİ VAKA

Pakistan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, son 24 saatte ülkede görülen 1226 yeni Covid-19 vakasıyla toplam vaka sayısının 273 bin 113’e çıktığı belirtildi. Açıklamada, son 24 saatte 35 kişinin yaşamını yitirdiği, salgın dolayısıyla şimdiye kadar hayatını kaybedenlerin sayınının 5 bin 822’ye yükseldiği kaydedildi.

BREZİLYA'DA CAN KAYBI 1211 ARTTI

Brezilya Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 1211 kişinin yaşamını yitirmesiyle ülkedeki virüs kaynaklı ölü sayısı 86 bin 449’a, vaka sayısı da 51 bin 147 artarak 2 milyon 394 bin 513’e yükseldi.

HİNDİSTAN'DA VAKA VE ÖLÜ SAYISINDA ARTIŞ

Hindistan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede 705 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle Covid-19'dan ölenlerin sayısı 32 bin 63'e yükseldi. Hindistan'da son 24 saatte 48 bin 661 yeni Covid-19 vakası tespit edildi, toplam vaka sayısı 1 milyon 385 bin 522'ye çıktı.

İSVEÇ'TE DURUM NEDİR?

İsveç bilindiği üzere, pandemi başladığı ilk günlerdeki şoktan sonra, özellikle hafta sonları veri akışında yaşanan aksamalarla biliniyor. Bu nedenle resmi tatil ve hafta sonlarında bilgi güncellemesi yapılmıyor ve pandemi ile ilgili tedavi dışında her hangi bir şey yapılmıyor.

Yaz döneminin başlamasıyla birlikte iç hareketliliğin arttığı İsveç'te bu güne kadar hiç bir ülkeye sınırlama getirmedi. Ancak başta komşu ülkeler olmak üzere, dünyanın birçok ülkesinden İsveç'e seyahatler askıya alındı ve hala ciddi kısıtlamalar devam ediyor.

İsveç Halk Sağlığı Kurumunun en son 24 Temmuz 2020 tarihinde güncellediği verilere göre, ülke genelindeki vaka sayısı 78 bin 997 olarak görülüyor. Buna karşın ülke genelinde resmi olarak 5 bin 697 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmış durumda.

İsveç'te salgınla ilgili iki merkez bulunuyor.

Salgının başladığı günden bu yana en fazla vakanın yaşandığı başkent Stockholm bölgesinde şuana kadar 22 bin 997 vaka tespit edildi ve devlet resmi kayıtlarına göre bu bölgede 2 bin 384 kişi yaşamını yitirdi. Bu bölgede en fazla ölümlerin görüldüğü iki grup bulunuyor. Birincisi huzurevlerindeki yaşlılar, ikincisi ise göçmen grubu. Bahar aylarıyla birlikte vaka sayısının daha çok görülmeye başladığı ve Mayıs'tan bu yana ikinci merkez olarak görülen Västra Götaland bölgesinde vaka sayıları 17 bin 732'ye ulaştı. Bu bölgede can kayıpları daha az olmasına rağmen 828 kişi hayatını kaybetti.

Temmuz ayı ile birlikte açıklanan vaka ve can kayıplarına bakıldığında salgında bir yavaşlama görülüyor. Vaka ve can kayıplarının düştüğü İsveç'te sonbaharda virüsün yeniden hız kazanabileceği düşüncesiyle farklı senaryolar üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Salgının merkezi olan başkentte, bağışıklık kazanan insan sayısının yüzde 40'lara ulaşmış olabileceği tahmin edilse de, yapılan klinik arşatırmalarda antikor testlerinin yapıldığı kişilerde bu oran yüzde 14,5 olarak görülüyor.

Editör: İsveç Gündemi