Türkiye Cumhuriyeti Stockholm Büyükelçisi Kaya Türkmen yeni yıl mesajı vesilesi ile önemli mesajlar verdi.

İşte Türkmen'in paylaştığı mesaj...

"Değerli vatandaşlarım
2014 yılını geride bırakıyor, yeni umutlarla, yeni beklentilerle, yeni bir yıla giriyoruz. Bu vesileyle sizlere hitap etmekten ve bazı görüş ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

Geçtiğimiz yılda İsveç’te yaşayan vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren iki seçim yaşadık. Bunlardan birincisi Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimiydi. Cumhurbaşkanımız ilk kez doğrudan halkımız tarafından seçildi. Bu seçimin ilk olan diğer bir özelliği ise yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın da oy kullanma olanağına sahip olmalarıydı.

Vatandaşlarımızın Cumhurbaşkanlığı seçimine gösterdikleri ilgi maalesef çok düşük seviyede kaldı. 35 bin kayıtlı seçmenin ancak 1450 kadarı oy kullandı. Bu %4 civarında bir katılım anlamına geliyordu. 2015 yılında ülkemizde bu kez genel seçimler yapılacak ve bizler de yine İsveç’te oy kullanacağız. Birçok vatandaşımızın şikayet ettiği randevu yöntemi bu kez uygulanmayacak. Katılımın bu kez çok daha yüksek olması en içten temennimdir.

Vatandaşlarımızı yakından ilgilendirdiğini düşündüğüm ikinci seçim ise İsveç’te 14 Eylül tarihinde yapılan genel ve yerel seçimlerdi. Vatandaşlarımızın bu seçimlere katılım düzeyi daha fazla olmakla birlikte, yine de İsveç ortalamasının çok altında gerçekleştiği anlaşılıyor.

Benim İsveç’te yaşayan ve çok büyük bölümü İsveç vatandaşlığına da sahip olan vatandaşlarımızdan beklentim, İsveç seçimlerine de daha aktif bir şekilde katılmaları, yerel yönetimlere veya Parlamento üyeliğine aday olmaları ve herşeyden önemlisi oy kullanmalarıdır. Oy kullanan, siyasi yapı üzerinde etki etme gücü olan toplum kesimlerinin talepleri daha fazla dinlenir. Türkiye’li İsveç’liler olarak sesinizi daha fazla duyurmak istiyorsanız, bu vatandaşlık görevinizi yerine getirmenizi tavsiye ederim.

2015 yılı İsveç’e Türk göçünün 50. yıldönümüdür. Bu vesileyle çeşitli anma faaliyetleri düzenleyecek, vatandaşlarımızın İsveç’e gelmeye başladıkları günden bugüne kadar neler yaşadıklarını, o zamandan bugüne ne gibi değişiklikler meydana geldiğini, devam eden sorunların neler olduğunu hep birlikte irdeleyeceğiz. Buraya ilk gelen büyüklerimizin karşılaştıkları zorlukları, yaptıkları fedakarlıkları birlikte anacağız. İkinci ve üçüncü kuşakların İsveç toplumuna entegrasyon düzeylerini gözden geçirecek, buradaki toplumumuzun bir fotografını çekeceğiz.

Bütün vatandaşlarımı saygı ve sevgiyle kucaklıyor, sağlık ve mutluluk diliyorum…"

Kaya Türkmen
Editör: İsveç Gündemi