ADEM ÜLKER

Mahkeme kararına rağmen çocuğunu göremeyen dünyaca ünlü ressam Ender Güzey, boşanmalarda çocuğun velayetinin hem anneye hem de babayı verildiği ve sadece İsveç'te uygulanan modelin Türkiye'de de hayata geçmesi için Adalet Bakanlığı'nın kurduğu komisyonda Mağdur Babalar Derneği adına görev aldı. Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan Güzey, uygulamanın komisyon tarafından da benimsendiğini söyledi.
Mevcut yasalarla çocuğu ancak tek sefer, icra ile görülebildiğini dile getiren Güzey, "Bir tutanak karşılığında, bir psikolog ve icra memuruyla çocuğu teslim almak, çocuğu eşya yerine koymak gibi geliyor bana" diye konuştu.

'ONU ÇOK ÖZLÜYORUM'

Eşiyle, çocukları 1 yaşındayken anlaşmalı boşandıklarını, çocuğunun şimdi 11 yaşında olduğunu belirten Güzey, "Onu en son 3 yıl önce gördüm. Mahkeme kararı var ama, çeşitli yöntemler kullanılarak çocuğum bana gösterilmiyor. Benzer durumda olan babalar gibi, çocuğumun okul durumunu, sağlığını, ne yaptığını, neleri sevdiğini ya da sevmediğini bilmiyorum. Velayet sizde olmayınca yasalar buna izin vermiyor. Onun kapıda adının yazılı olduğu bir oda düzenledim ama, o bunu hiç göremedi. Oğlumu çok özlüyorum. Eminim o da beni özlüyordur. Çocuk neden görüşmediğimizi bilmiyordur muhtemelen. İleride bunun hesabını soracak benden ve annesinden. Bunun çözümü İsveç modeli. Yani sadece İsveç'te uygulanıyor. Çocuğun velayeti iki tarafa veriliyor. Annesi babası çocuğa kötülük yapacak durumda olmadıkça diğer konulara bakılmıyor. Sadece çocuğa karşı davranışları dikkate alınıyor" dedi.

'EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI'

Adalet Bakanlığı tarafından komisyonda yer aldığını söyleyen Ender Güzey, "Mağdur Babalar Derneği'ne üye değilim ama onları temsilen komisyonda yer alıyorum. İsveç modeli görüşü benimsendi. Komisyon bir ara dağılmıştı ama tekrar oluşturuldu. Bu model Türkiye'de de uygulanabilir. Velayet sadece anneye verildiği gibi sadece babaya da verilmemeli. Bu eşitlik ilkesine aykırı. Bu yöntem uygulanırsa sorun yüzde 80 çözülür" dedi.
Güzey, "Soyadı kanun değişimine gelince, çocuğun babasının soyadı yerine annesinin soyadını alması da bence yeniden sorun yaratacaktır.
Eğer bu doğrultuda bir şey değiştirilecekse eşitlik ilkeleri göz önünde tutularak çocuğa anne ve babanın soyadları birlikte verilebilir" diye konuştu.
Editör: İsveç Gündemi