Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio  Guterres'in, İsveç'te devam eden Yemen konulu istişare toplantılarının kapanışına  katılacağı bildirildi. 

BM'den yapılan yazılı açıklamada, "Genel Sekreter, 13 Aralık Perşembe  günü, Yemen konulu siyasi istişare toplantılarının kapanışına katılacak." ifadesi  kullanıldı.

İsveç'in başkenti Stockholm'e 77 kilometre uzaklıkta bulunan Rimbo  kasabasındaki Johannesberg Sarayı'nda geçen perşembe başlayan Yemen konulu  istişare toplantılarının yarın sona ermesi bekleniyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'in 6 Aralık'tan bu yana  toplantılara katılan meşru hükümet ve Husilerle yoğun istişareler  gerçekleştirdiği vurgulanan açıklamada, Griffiths'in Yemen'e barışı getirmek ve  Yemen halkının acılarını hafifletmek amacıyla pek çok sorunun çözümü için gayret  sarf ettiği belirtildi.

Açıklamada, Antonio Guterres'in her iki taraftan heyetlerle  toplantılar gerçekleştireceği ve istişare toplantılarının İsveç turunun  kapanışını yapacağı kaydedildi.

Martin Griffiths'in Sözcüsü Hanan Elbadawi, bugün tam gün müzakerelerin devam edeceğini, perşembe günü de  heyetlerin İsveç'ten ayrılmaya başlayacağı bilgisini paylaşmıştı.

Griffiths, istişareler boyunca taraflar arasında mekik dokumuş, meşru  hükümet ve Husiler doğrudan görüşmemişti.

Öte yandan Griffiths'in, tarafları gelecek yıl ocak veya en geç  şubatta yeniden bir araya getirmek için heyetlerle görüştüğü, bir sonraki  toplantının hangi ülkede yapılacağına da bu görüşmeler sonunda karar verileceği  öğrenildi.

Griffiths, 10 Aralık'ta düzenlediği basın toplantısında, istişarelerde  her iki tarafın da uluslararası insani yardımların Yemen halkına ulaştırılmasına  odaklandığını aktarmış, "Gelecek birkaç gün içinde bir dizi konuda anlaşmalar  yapacağımızı umuyorum." ifadesini kullanmıştı.

Yemen'de diyalog çabaları

Yemenli taraflar arasındaki diyalog görüşmeleri, 2015'te İsviçre'nin  Biel ve Cenevre kentleri ile 2016'da Kuveyt'te yapılan 3'üncü turun ardından  sekteye uğramıştı.

2 yıl aradan sonra 6 Eylül'de Cenevre'de yapılması planlanan Yemen  konulu istişare toplantıları, Husilerin katılımının sağlanamaması nedeniyle  başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler  ile meşru yönetime bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, Eylül  2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken,  Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana  Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Editör: İsveç Gündemi