Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Cenevre'de BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Suriyeli sığınmacıların ülkelere kabulünde küresel yük paylaşımı konulu yüksek düzeyli konferansının ardından İsveç'e geçerek başkent Stockholm'de İsveç Başbakanı Stefan Löfven'le görüştü.
Başbakanlık binasında heyetler arası yapılan görüşmeden sonra her iki lider kameraların karşısına geçerek soruları yanıtladı.

 İsveçli bir gazetecinin , ''Avrupa Birliği ile Türkiye arasında insan hakları açısından  sığınmacı'' anlaşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sorusuna, Anlaşmayı olumlu bularak desteklediğini ifade eden  Ban Ki-mun, 'Anlaşmayı yaparak sorumluluğu alan söz konusu ülkelerin kendi aralarında devamlı istişare yaparak konuşmasının sorunun çözümü noktasında çok önemli buluyorum. Sığınmacı krizinde bazı Avrupa ülkesi üzerine düşenden fazlasını yaptı. Liderlik örneği gösterdiler. Bunlardan biride İsveç.  Sığınmacılara karşı Avrupalı liderlerin insancıl yaklaşımlarını devam ettirmesini umuyorum. Ülkelerine sığınan insanların biran önce sınır dışı edilmesi yerine, insan hakları çerçevesi içerisinde muamele görmesini diliyorum'' değerlendirmesinde bulundu. 

Suriye'de barışı sağlamak için tarafları anlaşmaya ikna etmenin çok önemli olduğunu söyleyen Ban Ki-mun, DAEŞ terörünü önlemek için Suriye'de barışın stratejik önem kazandığını belirtti.

İsveç'in insan hakları ve kadın hakları gibi bir çok konuda dünyada model ülke olduğunu aktaran Ban Ki-mun, İsveç'in Birleşmiş Milletler için güvenilir bir partner olduğunu sözlerine ekledi. 

İsveç Başbakanı Stefan Löfven'de Suriye için yapılan barış görüşmelerinde Suriyeli kadınların da yer alması gerektiğini ifade ederken, ''İsveç Suriyeli kadınların barış görüşmeleri arasında yer alması için inisiyatif aldı. Bir çok Suriyeli kadın derneklerine bu görüşmelere katılması için destek veriyoruz'' dedi. 

Orhan Karan/ATila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi