İsveç'in ırkçı partisinde siyaset yapan ve İsveç Parlamento Sözcü Yardımcısı olan ve İsveç Demokratları Partisi üyesi Björn Söder, Yahudilerin gerçek birer İsveçli olabilmeleri için dini kimliklerini bir kenara bırakmaları gerektiğini söyleyerek ayrımcılık yaptı. Söder, vatandaşlık ve milliyet arasındaki farkın iyi anlaşılması gerektiğini söylerken, İsveçli olan çoğu Yahudi’nin de Yahudi kimliklerini bir kenara bıraktığını iddia etti.

Söder’in sözleri ülkede yaşayan 18 bin kişilik Yahudi cemaatinde büyük tepkilere neden oldu. İsveç Resmi Yahudi Cemaatleri Konseyi’nden Lena Posner Körösi, Söder’in sözlerinin 1930 Almanya'sı ile aynı söylemi taşıdığını ve klasik sağcı antisemitizm olduğunu söyledi.

Körösi daha sonra müslümanlara hedef gösterdi
Lena Porner Körösi, İsveç Yahudi Cemaati yakın zamanda ülkedeki aşırı İslami hareketlerden de zarar görüyor. Geçtiğimiz eylül ayında İsveç’in en büyük üçüncü şehri olan Malmö’de Yahudi Cemaati Merkezi’ bombalı saldırıya uğradı. Geçtiğimiz ay ise bildirilen onlarca antisemit saldırının yanı sıra evinin penceresine İsrail bayrağı asan birisi de dövüldü diyerek İsveç'te yaşayan müslümanları hedef gösterdi.

İsveç Demokratları Partisi üyesi Björn Söder'in söylemlerini yanlış bulduğunu açıklarken aynı hatayı yapan Lena Posner Körösi'ye İsveç'te yaşayan müslümanlardan tepki gelmesi bekleniyor.
Editör: İsveç Gündemi