Pazartesi günü, Tensta'da iki genç vurularak öldürülmesi olayından sonra bölgede alarma geçildi.

Yapılan soruşturma kapsamında polis çok daha büyük saldırıların gerçekleşebileceği yönünde uyarıda bulundu.

Stockholm'ün kuzeybatısındaki Tensta'daki çifte cinayet Pazartesi gecesi meydana geldi.

20'li yaşlarında iki genç cansız bulundu. Daha sonra ölü olarak telaffuz edildiler. Edinilen bilgilere göre, kafalarından da dahil olmak üzere çok sayıda kurşunla vurularak öldürüldüler.

Aynı bilgilere göre, her iki cinayet kurbanı da bölgedeki bir suç şebekesiyle bağlantılı.

Polis daha önce Tensta'daki ölümcül saldırının çatışma ortamıyla bağlantılı olduğunu doğruladı, ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Ancak Järva'daki yerel polis bölge müdür yardımcısı Anders Djurestad yaşanan olayla ilgili önemli bilgiler verdi:

"İç anlaşmalarla ilgili. Ancak çoğu saldırının güpegündüz, halkın kaldığı meydanlarda gerçekleştiğini gösterdi. Bu büyük bir risk içerir. Bunun ne anlama gelebileceğine dair henüz net bir durum mevcut değil" ifadeleri kullandı.

Stockholm bölgesinde birkaç farklı çete savaşı devam ediyor. Edinilen bilgiye göre, polis şu anda Västerort'ta şiddetlenen çatışmanın, Pazartesi günkü olayla bağlantılı çeteler içindeki bir iç çatışmayla ilgili olduğu değerlendirmesini yaptı.

Durumu sınıflandırmak için polis bir renk skalası kullanıyor. Edinilen bilgiye göre, iç çatışma polis tarafından en üst düzeyde "kırmızı" olarak sınıflandırıldı. Renk kodu, başka eylemler için olası bir risk olduğu anlamına geliyor.

Yeraltı dünyası hakkında bilgi sahibi olan kimliği saklı tutulan bir kişi "Çatışmada endişe verici ve giderek "alevleniyor", dedi.

Bazı kaynaklardan edinilen bilgilere göre, yaşanan olaylar birkaç ciddi suç çetesinin iç çatışmalarıyla bağlantılı.

Polisin çatışmada silahlara erişimin iyi olduğu ve şiddet sermayelerinin yüksek olduğu görüşünde olduğu belirtiliyor.

Muhbirler, aynı zamanda, polisin bir "tarafın" bölgedeki başka bir çeteden yardım alabileceği bilgisini almış olması gerektiğini söylüyorlar.

Anaokulunda silah bulundu

Yaklaşık iki hafta önce Tensta'da bir suikast girişiminden sonra, şebekeden iç çatışma halinde olan beş kişi gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, görgü tanıkları, iki saldırganın iki farklı yerden ateş açtığını bildirdi. Failler aranırken, olay yerine yakın bir anaokulunda üç farklı silah bulundu.

İki gün sonra polisin aynı bölgede ciddi bir silah suçu işlediğinden şüphelenilen beş kişiyi tutukladığı söyleniyor.

Tutuklamalar, bazıları elektrikli scooter kullanan çok sayıda gencin devriye gezen bir polis arabasını gördüklerinde kaçtıkları iddia edildikten sonra gerçekleşti.

Kaçış sırasında, çalının içine bir çanta atıldı. Polis, 20-26 yaşları arasındaki beş erkeği yakalayabildi ve aynı zamanda çantada bir tabanca buldu.

Silahın düzenlenme şekli, aynı bilgilere göre, polisin planlı bir ateşi durdurmuş olabileceğine dair bir hipotezi olduğu anlamına geliyor.

Tensta'da güvenlik çalışmaları

Bu hafta Stockholm Polisi çeşitli kaynaklarla Tensta'da etkin bulundu ve diğer şeylerin yanı sıra güvenlik önlemleri almak için çalıştı.

Polis Şefi Anders Djurestad, Järva bölgesinde yalnızca bu yıl çeşitli çatışmalarla bağlantılı olarak on bir saldırı gerçekleştiğini ve sekiz kişinin öldüğünü, birinin de yaralandığını söyledi.

"Oldukça karmaşıktır, bireyler arasında bireysel çatışmalar olabilir ve diğer gruplarla çatışan gruplar da olabilir. Bir ay önce bir çatışma olan şey, yarın tamamen farklı bir takımyıldızı olabilir, bu da bizim için çatışmayı hafifletme konusunda işimizi çok zorlaştırıyor" ifadeleri kullandı.

"Järva'da birbirine karşı iki büyük grup yoktur. Järva'daki çatışma, daha çok diğer bireylerle çatışan bireylerle ilgilidir. Sadakat değişiklikleri her zaman olur, bu da onu azaltmamızı çok karmaşık hale getirir" denildi.

Emniyet Müdürü: Korkunç gelişme

Anders Djurestad, olaylara karışanların suç çetelerinin takımyıldızları olduğunu vurguladı.

"Çetelerde 16 yaş civarı ve 25-30 yaş arası kişiler var. Sonra bu ağların 12 yaşına kadar olan farklı bir yanı var. Bizi rahatsız etmek gibi farklı görevleri yerine getirmeleri olabileceği gibi, bir silahı diğerine taşımak da bir görev olabilir" ifadeleri kullandı.

Djurestad, daha fazla gencin kontrolü ele alması, suç çevrelerine ve şiddet eylemlerine çekilmesinin de daha büyük riskler anlamına geldiği söylendi.

"Elinde silah olan 14 yaşındaki bir çocuk, silahı kullanmanın ne anlama geldiği konusunda fikri yok, sanırım daha ileri yaşlı bir kişinin farklı düşündüğünü varsayıyorum, ancak bunlar zor sorular. Gençlerin silahlara erişiminin olması ve silah kullanmasına izin verilmesi ürkütücü bir gelişmedir" dedi.

Editör: İsveç Gündemi