Seçimden sonra kurulan yeni hükümetin Türkiye'nin taleplerinde haklı olduğu ve varılan anlaşmanın gereklerini yerine getireceği yönündeki pozitif yaklaşımı, iki ülke arasındaki iletişimde de hareketlilik başlattı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, terör örgütleriyle ilgili Türkiye'nin taleplerini değerlendirirken, AB'nin terör listesinde olan PKK ile yakın ilişkileri ve organik bağı güçlü olan YPG ve PYD'ye de desteklerini kesmeleri gerektiğini ve Türkiye'nin bu konudaki tutumunu normal bulduğunu ifade etmesi İsveç terör gruplarıyla arasına mesafe koyuyor olarak algılandı.

Haber > İsveç, PKK, YPG ve PYD terör örgütlerinden uzaklaşıyor

Dışişleri bakanının açıklamaları Başbakana soruldu. 

Başbakan Ulf Kristersson, TV4'ün Nyhetsmorgon programında, Dışişleri Bakanı Billström'ün YPG ve PYD ile arasına mesafe koyulması gerektiği açıklamaları soruldu. 

TV4 Nyhetsmorgon'a konuşan Ulf Kristersson, PKK'ya bu kadar yakın örgütlerle siyasi işbirlikleri yapmamamız gerekiyor dedi.

Kristersson, "PKK terör örgütüdür ve İsveç'te onlar için para toplandığını biliyoruz. Örneğin Türkiye'nin İsveç'te PKK için para toplanması konusundaki endişesini çok iyi anlıyorum" ifadeler kullanırken, PKK terör örgütü için İsveç'te para toplanmasını doğru bulmadığını vurguladı.

Kristersson, NATO üyeliği süreci için Madrid'de varılan anlaşmaya bağlı olduklarının da altını çizerken, "PKK'nın Türkiye'ye yönelik terör faaliyetlerini desteklemeyi amaçlayan faaliyetlerin İsveç topraklarında yürütülmesine izin verilmeyecek" dedi.

İktidara geldikten sonra Erdoğan'ın kabul etmesi halinde kendisiyle görüşmek istediğini ve bu talebini bir mektupla Ankara'ya ileten Başbakan Ulf Kristersson'un talebi karşılık buldu.

8 Kasım'da Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılacak olan görüşmenin netleşmesiyle birlikte İsveç basınında PKK, YPG ve PYD'ye İsveç'in tavrı ve yeni hükümetin Türkiye'nin beklentilerine yönelik tutumu sıkça sorulmaya başlandı.

İsveç tarafından sıkça Türkiye'nin taleplerini olumlu buluyoruz. Anlaşmaya bağlıyız açıklamaları yapılırken, Türkiye bu açıklamaların uygulamaya geçmesi halinde bir karşılık bulacağını söylüyor.

Önümüzdeki günlerde konunun çok daha kapsamlı bir şekilde anlaşılacağı beklentisi artarken, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini destekleme karşılığında talepleri açıkken, ziyaret ve sonrasında İsveç'in bu talepleri ne oranda yerine getireceği merak ediliyor.

Editör: İsveç Gündemi