Stefan Löfven: Ülkemizdeki eksiklikler 2020'de acımasızca netleşti.

Bugün 2020 yılını geride bırakıyoruz. Şimdiye kadar ki nadir yıllardan biri yaşandı. Nadir yeni bir yıl olacak, daha parlak günlerle yeni bir başlangıç ​​için daha çok özlem duyuluyor.

2020 yılı ülkemiz ve toplumumuz için alışılmadık derecede zor bir yıldı. 

Sağlık veya bakım alanında çalışanlar, şimdiye kadarki en kötü profesyonel yılınızı geçirmiş olabilirsiniz.

Koronavirüsün beraberinde getirdiği tüm yıpranma ve problemler saat on ikide yok olmuyor. Ölen sevgili aile üyeleri geri dönmeyecek.

Ancak aşı şimdi piyasaya sürüldü, biraz daha umut verici, uzun da sürse gelecek açısından daha kolay geliyor.

Pandemiden etkilenen İsveç mükemmel olmaktan uzaklaştı. Ülkemizin nasıl örgütlendiğine dair büyük eksiklikler vahşice netleşti.

Yaşlı bakımında çalışma koşulları, koruyucu ekipman eksikliği, güvenliğimizin her şeyin sipariş edilip teslim edilebilmesi üzerine kurulu olması, doğru araçlardan yoksun yasalar en büyük eksiklikler olarak karşımıza çıktı.

Koronadan etkilenen İsveç'e geri dönmeyeceğiz. Hayır, daha iyi ve daha güçlü bir şey yapmalıyız.

"İsveç'e güvenebilmelisin."

Hastalandığınızda, yaşlandığınızda, polisi aradığınızda, çocuklarınız olduğunda kendinizi güvende hissetmelisiniz.

Uzun bir süredir, çeşitli hükümetler yönetiminde, toplum geri çekildi, içine kapandı.

Piyasa kârlarının insanların ihtiyaçlarının önüne geçmesine izin verildiğinde eczaneler, okullar, sağlık merkezleri ve posta kutuları dağıtıldı. Kırsal kesimde ve yüksek katlı binalarda insanların iletişim eksikliği dikkat çekicidir. Yönettiğim hükümet siyasetin yönünü değiştirdi.

Başladık ama daha yapılacak çok şey var. 2021'de İsveç'i daha güçlü ve daha güvenli bir şekilde inşa etmeye devam edeceğiz.

► İsveç refahını yükselteceğiz.

Önümüzdeki yıl İsveç'in belediyeleri ve bölgeleri okul, sağlık ve bakım için kullanılmak üzere büyük destekler alacak. Ayrıca yaşlı bakımı alanında şimdiye kadarki en büyük ulusal yatırımı yapıyoruz.

Çalışanların daha iyi çalışma koşullarına, beceri geliştirmesine ve daha fazla meslektaşına sahip olması için yaşlı bakımının daha maliyetli olmasına izin vermenin zamanı geldi.

Güvenliğin hem yaşlıları hem de yakınlarını hak ettiği yaşlılar için dünyanın en iyi bakımını inşa edeceğiz. Emekli maaşlarını güçlendirmeye devam ediyoruz.

► Ciddi suçlara karşı taviz vermemeliyiz, çetelerin işe alımını bozmalı ve suçlulara bir kuruş gitmemesini sağlamalıyız.

Birkaç yıldır birçok silahlı saldırı ve patlama gördük. Bu nedenle, polise tarihsel olarak büyük yatırımlara devam ediyoruz, cezaları artırıyoruz ve yetkililere kolluk kuvvetleri için daha fazla araç veriyoruz.

Tüm toplumun ciddi suçları bastırması gerekiyor: polis, okul, sosyal hizmetler, dernekler.

► İsveç'i krizden birlikte çıkaracağız.

Bu nedenle, önümüzdeki yılın başlarında ülke genelinde 75.000 daha fazla kişiye iş sağlayacak güçlü bir başlatma yeşil paket uyguluyoruz.

Belediyelere ve bölgelere yapılan tarihi bir yatırım sayesinde daha fazla insan sağlık, bakım ve okulda istihdam edilebilir. Ve güçlü kamu yatırımı, yeni geniş bant fiberlerin döşeneceği, yeni evlerin inşa edileceği ve yolların ve demiryollarının bakımının yapıldığı işler yaratır.

140.000'den fazla eğitim yeri ve daha iyi işsizlik sigortası ile artık daha fazla insan bir sonraki işe adım atma şansına sahip olacak. 

Bu yıl boyunca, hepimizin birbirimize bağımlı olduğumuz ortaya çıktı. İsveç'in refahı, hepimizin ülkemiz ve kardeşlerimiz için ne yaptığımıza bağlı. Görev ve hak gelecekte de geçerlidir. İsveç'i birlikte güçlendirdiğimizde bu dersi de yanımıza alacağız.

Yeni Yılınız Kutlu Olsun ve hepinize daha parlak bir 2021 diliyorum!

Başbakan Stefan Löfven

Not: Yazı isveççe'den Türkçeye derlendiği için ana hatları değişmeden Türkçe yazım uygunluğu bakımından kısmi ekleme yapılmıştır.

Editör: İsveç Gündemi