İsveç'teki salgının yayılımı ve genel durumla ilgili değerlendirmeler sonucunda bazı açıklamalar yapıldı.

Başbakan Stefan Löfven gündeme dair konuşmasında karamsar açıklamalarda bulundu. İşte basın toplantısı notları:

Başbakan Stefan Löfven:

Durum her geçen gün daha fazla insanın enfekte olmasıyla ciddi bir hal alıyor. Binlerce kişinin ölümlerini sayacağız, maalesef şu anda bunu yapıyoruz. Çok, çok üzücü. Her sayının arkasında bir kişi, bir ömür boyu hapis, bir hikaye vardır. İstatistiklerdeki her rakam, ölen ya da hastalanan, herkes için sağlıklı bir hatırlatmadır: Bu krizde sorumluluk alın.

Yoğun bakımda ve İsveç sağlık hizmetinin diğer bölümlerinde insanlar baskı altında çalışıyorlar. İsveç'in son derece yetenekli sağlık personeli, birkaç hafta içinde ülkedeki yoğun bakım ünitelerinin sayısını iki katına çıkardı. Etkileyici bir güç, yetkinlik ve uyarlanabilirliktir.

Başbakan Stefan Löfven:

Erkeklerin ve kadınların büyük baskı altında çalıştığı sağlık hizmetlerinden daha fazla yerde. Yaşlı bakımında ciddi bir durumumuz var. Hemen hemen tüm ilçelerde yaşlı konutlarında covid-19 vardır.

Bununla birlikte, yaşlılarımızı koruma çabalarının yoğunlaştırılması gerektiği söylenebilir. Burada ve şimdi, bir aile üyesi olarak ziyaretçilerin yasağını izlemeye devam etmeniz çok önemlidir. Zor, sinir bozucu, yaşlı evlerde sevdiklerini ziyaret edemediğini anlıyorum.

Ama bu çok önemli.

Yaşlı bakımında çalışan sizlerin semptomlarla evde kalması da çok önemlidir, ayrıca yöneticinin çalışanları semptomlarla evde kalmaya teşvik etmesi de önemlidir.

Başbakan Stefan Löfven:

Aynı zamanda, semptomları olan tüm çalışanların evde kalması gerektiğinde, ülkenin 290 belediyesinin çoğunda personel istihdamında sorunlar ortaya çıkar. Bu özellikle yaşlı bakımında geçerlidir. Bu yüzden ilerisi için biraz zaman gerekecek. Covid-19'a sahip personelin işe gitmesi seçenek olamaz.

İki hafta önce hükümet, covid-19 testlerini önemli ölçüde artırmak için Halk Sağlığı Kurumu'nu görevlendirdi.

Testler en önemli kişileri, personeli ve hastaları etkilemeden yapılmalıdır.

Başbakan Stefan Löfven:

Her insanın omuzları üzerinde büyük bir sorumluluğu vardır.

İsveç bu krizden geçecek ama gelecek hafta değil, gelecek ay değil, bir gün bunun üzerinden geçeceğiz. Buna ne kadar iyi ulaşırsak, işimiz bittiğinde o kadar iyi görünür.

Sosyal Bakan Lena Hallengren:

Kritik bir faktör, örnekleme kapasitesidir. Tüm zincir izlenmelidir.

Örneklemenin düzenli ve güvenli bir şekilde yapılması önemlidir.

Ne kadar çok test yaparsak o kadar ağır hasta, bakım personeli, en yüksek öncelik olacaktır. Başkalarının da test edilmesini hedefliyoruz.

Sosyal olarak kritik faaliyetlerde bulunan grupların test edilebilmesi gereken ulusal bir örnekleme stratejisi sunar.

Bu, insanların daha hızlı çalışmaya dönebilmeleri içindir.

Sosyal Bakan Lena Hallengren:

Bir doktor tarafından reçete edildikten sonra evde numune alma kiti alan sosyal açıdan kritik faaliyetlerde bulunan personeli içerebilir. Halk sağlığı otoritesinin misyonu, artan testlerden hemen sonra çalışmayı içerir, bu nedenle bunlar başlamıştır. Bunlar önemli ölçüde büyütülmelidir.

Bahsettiğimiz, covid-19 semptomlarını test etmektir. İkinci bir adımda amaç, bağışıklığı test etmektir. Bağışıklık testlerinin ne kadar güvenilir olduğu hakkında daha fazla bilgi olduğunda geri döneceğiz. Tabii ki daha fazla test etmek istiyoruz, daha fazla test edeceğiz, düzenli ve güvenli bir şekilde yapmak istiyoruz.

Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

Testi artırıyoruz ve normal sağlık testinin ötesine geçiyoruz. Kendi çıkarları için test edilmek isteyen kişilerin, kapasitenin yüksek öncelikli gruplardan kaybolması için ileriye doğru itilmemesi gerekir.

Hastalık vakaları ve personel testi en öncelikli gruplardır.

Bölgesel operasyonlar, bu nedenle salgının en büyük olduğu yer, özellikle Stockholm bölgesinde yoğun oldu.

Test karmaşık ve kapsamlı bir faaliyettir, hasta mahremiyeti ve hasta güvenliği ile ilgili düzenlemeler çerçevesinde ele alınmalıdır. Zincir ile nasıl çalışması gerektiği konusunda yoğun bir şekilde çalıştık.

Strateji, virüse karşı testler oluşturmak için geçerlidir.  Antikor testi için geçerli değildir.

Hiçbir ülke bunun için sağlam testler yapmamıştır (antikor testleri).

Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

Bu stratejide, öncelikle insanlarda, hastalarda ve personelde virüs bulmaya odaklanıyoruz. Bölge laboratuvarının diğer devlet laboratuarları gibi diğer laboratuvarlardan desteklendiği bir sistem istiyoruz.

Normalde diğer alanlarda çalışan ve test ayarlayan özel oyuncularımız da var. Bunun için çok mutluyuz.

Sadece laboratuvarlara test gönderemezsiniz, aynı zamanda net bir süreciniz de olmalıdır.

Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

Bir sonraki adım, polis, kurtarma hizmetleri, elektrik santrallerindeki çalışanlar gibi sosyal açıdan önemli aktörler için bir lojistik bulmak. MSB burada bireysel olarak bakabileceğimiz işlevsel bir liste oluşturdu.

Ayrıca toplumda nasıl göründüğünü görmek için testleri kullanacağız. Stockholm hakkında test ettiğimiz kişilerle bir çalışma yayınladık. Belli bir zamandan sonra toplumda nasıl etki ettiğini görebilirsiniz. Stockholm'de başladık ve bugün yayılmanın nasıl göründüğünü görmek için ülke geneline gidiyoruz. 

Bağışık olup olmadığınızı göstermez.

Sonunda halka test ile bir konuma gelebilir. Şu an bu pozisyonda değiliz. Şimdi en önemli gruplarla çok yapılandırılmış bir iş istiyoruz.

Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

Yeni oyuncular evde kendi örneklemelerini kullandıkları analiz ve örnekleme zincirlerine girecekler. 1177 veya başka bir yöntemle örneklemenin dijital siparişine sahipsiniz ve örnekleme noktasına erişebiliyorsunuz. Çalışanlara gidebilir veya bir numune tesisinde test edebilirsiniz. Ve böylece örnekleme pratiği yapıyorsunuz. Kendinizi denediğinizde, çok fazla koruyucu ekipmana ihtiyacınız yoktur.

Johan Carlson, Ben denedim, ben bile denedim covid-19 için herkes kendi kendine test yapabilir.

O zaman bir sisteme girmek zorunda. Oldukça karmaşık, ama çok yol kat ettik. Diğer hastalıklar için 1177 var.

Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

Buna katılan herkese teşekkür etmek istiyorum. Pragmatik olarak oldu. Paskalya sırasında ve sonrasında çok sayıda toplantı yaptık.

Özetle: Öncelik hasta hastalar, hastanede yatan, yaşlılar, bakım ve kurumlar, sağlık personeli ve yaşlı bakımı ve kurumları içindir. Bir sonraki adım, diğer sosyal açıdan önemli operasyonlardaki personeldir.

Editör: İsveç Gündemi