Hükümet kanadından başbakan Löfven ve Sosyal işler bakanı Hallengren'in yanı sıra Halk Sağlığı Kurumu Johan Carlson'un katıldığı bir basın toplantısı gerçekleşti.

Basın toplantısında, mağazalar ve lokantalar da dahil olmak üzere çeşitli korona kısıtlamaları Mayıs ayına kadar uzatılacak denildi.

Kültür, eğlence ve spor etkinlikleri için yapılan yardımlar ertelendi.

Başbakan Stefan Löfven, geçmiş konuşmalarına benzer bir konuşma gerçekleştirdi. Ne söyleyeceği merakla takip edilirken Löfven, "Bekeyin, sabredin, durum hala ciddi" diyerek, bir kez daha gerçek bir çaba istiyorum ifadeleri kullandı.

Akşam saat 20.30'da kapatmak zorunda olan restoranlarla ilgili işleyişin aynen devam edeceği belirtildi.

Alınan kararlar Löfven, Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren ve Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Johan Carlson ile bir basın toplantısında duyuruldu.

Löfven, normal bir günlük hayata geri dönmek için enfeksiyonun yayılmasının önemli ölçüde azaltılması ve sağlık hizmetleri üzerindeki yükün azaltılması gerektiğini söyledi.

Kısıtlamalar 3 Mayıs'a kadar uzatıldı

Diğer şeylerin yanı sıra restoranlar ve mağazalar için düzenlemelere karar veren Halk Sağlığı Kurumu (FHM), kısıtlamaları 3 Mayıs'a kadar uzatılacağını duyurdu.

Uzatma ayrıca normal restoranlarda bir masa başına en fazla dört kişi sınırı olacak ve alışveriş merkezlerinde kendi ayrıca girişleri bulunan kafe ve restoranlarda ise masa başına bir kişi olacak şekilde kısıtlama devam edecek.

Büyük alışveriş merkezleri ve mağazalarda da 500'den fazla kişinin bulunamayacağına dair düzenleme de Mayıs ayına kadar uzatıldı. Ayrıca işletmelerin, insanların gruplar halinde alışveriş yapmamasını sağlamak için uygun önlemleri alması erekiyor. Örneğin spor salonlarında ve dükkanlarda kişi başına on metrekare kuralı gibi etkin mücadeleler gerektiriyor.

Hükümet ayrıca belediyeleri, yetişkinler için gereksiz faaliyetleri 18 Nisan'a kadar kapalı tutmaya çağırdı.

Karar bekleniyor

Hükümet, çeşitli kültürel, eğlence ve spor etkinlikleri için katılım tavanında bir rahatlama kararı bekleyecek.

FHM daha önce 11 Nisan'da yürürlüğe gireceklerini önermişti, ancak Pazartesi günü hükümete tarihi 3 Mayıs'a erteleme talebinde bulundu.

Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, 11 Nisan'da herhangi bir rahatlama olmayacağını belirtti. 3 Mayıs'ta atılacak adımlarla ilgili, hükümet şimdi bir pozisyon alamaz, ancak enfeksiyon durumunun gelişmesini beklemek zorundayız ifadeleri kullandı.

Genişletilmiş kısıtlamaların duyurulmasıyla aynı zamanda, insanların korona kısıtlamalarını görmezden geldiklerine dair yeni uyarılar geliyor.

İl idare kurullarından alınan en son ulusal denetim raporu, "halkın önemli bir kısmının Bulaşıcı Hastalıklar Yasası kapsamındaki sorumluluklarını yerine getirmediği" sonucuna varıyor.

Kapatma yok

Hükümet, çok hızlı bir şekilde yürürlüğe girebilecek bir kapatma kararı hazırladı. Spor salonları, spor ve banyo tesisleri, mağazalar, büyük mağazalar, alışveriş merkezleri, kuaför salonları, güzellik klinikleri, dövme stüdyoları ve restoranlar gibi günümüzde kısıtlamaları olan birçok işletmenin tamamen kapanması gerektiği anlamına gelir.

Ancak bu düzenleme şimdilik yürürlüğe konulmadı. Yeni kısıtlamalar da tam bir kapatma yer almadı.

Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, uygulamaya konulan önlemlerin iyi bir etkiye sahip olduğunun değerlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Enfeksiyonun yayılmasının öncelikle insanların özel alanlarında gerçekleştiğine ve insanların var olan kısıtlamalara uymasını sağlamanın önemli olduğuna dikkat çekti.

Böylece hükümet mevcut kısıtlamaların Mayıs ayına kadar devam edeceği yönde karar aldı. Durumun daha da kötüleşmesi halinde hükümetin tam bir kapatma kararı alabileceği çalışma planını da masasında tutuyor.

Editör: İsveç Gündemi