İsveç'te salgının hız kazandığı ve vaka sayısındaki tırmanma başta olmak üzere, aşı konularında da hareketli günler yaşanıyor. Hızlı testler konusunda bilgilendirme yapan Başbakan ve yetkililer, AB'nin 27 Aralık'ta aşılamanın başlanacağı konusuna hiç değinmedi. Bugün İsveç basınında geniş yer bulan aşı haberi gündeme gelmezken, AB'nin 27 Aralık'ta dağıtacağı aşılarla ilgili edinilen bilgilere göre, İsveç'e 9 bin 750 doz verilecek.

Başbakan Stefan Löfven, Noel arifesine bir hafta kaldı ve sağlık hizmetlerinde korona salgınına karşı mücadelenin devam edeceğini söyledi.

Hükümetin en çok eleştirildiği yaşlı bakım evleriyle ilgili: "Yaşlı bakımına çok az öncelik verildi ve daha iyi hale gelmesi gerekiyor" diyen Stefan Löfven, daha yüksek kalite ve daha iyi çalışma koşulları gerektiğinin altını çizdi.

SKR ve eyalet aracılığıyla yapılan yeni bir anlaşma ile bakım evlerinde enfeksiyonu daha hızlı tespit etmek için hızlı testler kullanılacağını söyleyen Löfven, bölgelerin test için yardım alacağını belirtti.

Löfven, "Noel bu yıl farklı bir şekilde kutlanacak, sebat etmeliyiz" dedi.

Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren:

Lena Hallengren, hızlı testlerin PCR testlerinin tamamlayıcısı olarak kullanılacağını söyledi.

Hallengren, hızlı testlerin sağlık hizmetlerinde yaygın olarak kullanılabilmesi gerektiğini ve analizlerin beklenmesine gerek olmadığını söyledi gerekmediğini belirtti.

Hallengren, eyaletlerde yapılan hızlı test başına bölgelere 300 kron destek sağlanacağını söyledi.

SKR'nin sağlık hizmetleri heyeti başkanı Marie Morell:

Marie Morell, sağlık hizmetlerinde gergin bir durum olduğunu ve tüm çalışanların ihtiyaç duyulan bakımı sağlamak için ellerinden geleni yaptığını söyledi.

"Büyük ölçekli testler, enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için bir ön koşul, bu nedenle testlerin geliştirilmesi gerekiyor" dedi.

Marie Morell, "Birkaç bölge hızlı testler kullanmaya başladı ve şu anda hangi alanlarda yararlı olduklarını görmek için değerlendiriliyor" dedi.

"Diğer yerlerin yanı sıra 1177.se'de mevcut olan tavsiye ve önerilere gerçekten uyun ve bu bilgilerin bir parçası olun" çağrısında bulundu.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi departman başkanı Karin Tegmark Wisell:

Hızlı testler de iyidir, çünkü enfekte olan kişiler hasta olmanız durumunda geçerli olan önerileri daha hızlı bir şekilde uygulamaya başlayabilirler yorumu yaptı.

Wisell, testlerin enfeksiyon izlemede önemli bir tamamlayıcı olduğunu ve sağlık personelini taramak ve ardından hastaları daha fazla korumak için kullanılabileceğini söyledi.

Hızlı testler semptomları olmayan kişilerde de kullanılabilir diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: İsveç Gündemi