Başbakan Stefan Löfven, restoran ve barlara sert bir çağrıda bulundu ve sorumsuz davranan iş yerlerinin kapatılabileceğine işaret etti.

Löfven, "Ne yazık ki, kurallara uymayan bireyler ve bazı restoran sahipleri var. Doğrudan sorumsuz davranılıyor" dedi.

Yeni korona virüsü İsveç'te devam ediyor. Perşembe günü, covid-19'lu 793 kişinin öldüğü bildirildi ve 9.141'in enfekte olduğu doğrulandı.

Bilgileri paylaşan Halk Sağlığı Kurumu, gündeme dair basın toplantısında konuşan Anders Tegnell, "İsveç'te oldukça istikrarlı bir trend var, geçen hafta sonu ile aynı seviyedeyiz" dedi. 

Devlet epidemiyoloğu ayrıca restoranlarda kalabalıklaşmaktan kaçınmak için kişisel sorumluluk çağrısında bulundu. Tegnell, halk sağlığı otoritesi işletme sahiplerinden bu konuda birçok e-posta aldığını söyledi.

Tegnell: "Restoranlarda kalabalıklaşmaktan kaçınılmalıdır, restoran sahiplerinin açık bir sorumluluğu vardır. Aynı şey açık havada oturma için de geçerli, ancak elbette misafirlerin de bunun için bir sorumluluğu var" ifadeleri kullandı.

Tegnell eğer buna uyulmazsa farklı kurallar gelecek uyarısında bulundu.

Halk Sağlığı Kurumu, Stockholm ve diğer bölgelerle birlikte, yasalara uymayan faaliyetlerin nasıl kapatılacağı konusunda bir rutin geliştirdi. Anders Tegnell, büyük olasılıkla hafta sonları bazı kontroller yapılacak ve ortaya çıkacak durumla birlikte yeni kararlar alınabilir ifadeleri kullandı.

"Kurallara uymayanlara kapatma gelebilir"

Başbakan Stefan Löfven, Aftonbladet'e yaptığı açıklamada, hükümetin belirli faaliyetleri yasaklamaktan çekinmediğini belirtti.

Löfven, "Ne yazık ki, kurallara uymayan bireyler ve bazı restoran sahipleri var. Bu doğrudan sorumsuzluktur. Bu nedenle, örneğin, Smittskydd Stockholm (Enfeksiyon hastalıkları), hafta sonu boyunca kontrollerin yapılmasını sağlamalıdır" diyerek  bu durumda kurallara uymayan işletmelerin yasaklanabileceğini söyledi.

Aynı zamanda tüm vatandaşları sorumluluk almaya ve var olan yönergelere uymaya çapırdı.

Löfven, "Kimse kaçamaz. Genel ipuçları değil, herkesin uygulamak zorunda olduğu zorunluluklar. Kişi mesafeyi korumalı ve sosyal temasları kaçınmalıdır" dedi.

Editör: İsveç Gündemi