Avrupa'da ikinci dalganın başlamasıyla birlikte İsveç'in ikinci dalgadan etkilenmeyeceğini savunan başta Anders Tegnell olmak üzere tüm İsveçli uzmanlar yanıldı.

Stefan Löfven, ikinci korona dalgasının uzmanların tahmin ettiğinden çok daha sert vurduğuna inanıyor.

Başbakan İsveç halkına Noel'de kısıtlamalara uymaları için çağrıda bulundu.

Löfven, "Avrupa'nın geri kalanında gördüğümüz gelişme ile birlikte hastalık oranlarımız, maalesef ölüm oranlarımız da artacak" dedi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, sonbaharda enfeksiyonun artan yayılımını hesaba katmadığı için defalarca eleştirildi. Başbakan Stefan Löfven de uzmanların ikinci dalganın gücünü yanlış değerlendirdiğine inandığını belirtti.

"Sanırım meslekte çoğu insan önlerinde böyle bir dalganın olacağını görmedi, farklı kümelerden bahsediyorlar" dedi.

Pandemi sona ermeden önce kendi başına ve hükümetin yanlış yöndeki olası sorumluluğu hakkında yorum yapmak istemeyen başbakan, ancak Avrupa'daki birçok ülkenin aynı değerlendirmeyi yaptığını söyledi.

Löfven, İsveç Avrupa'nın geri kalanının biraz gerisinde olduğundan, gelecekte daha fazla vaka ve can kaybına hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Asla mükemmel olmayacak

Pazartesi sabahı bir video bağlantısıyla değerlendirmede bulunan Löfven, Aftonbladet'in sorularını yanıtladı:

Değerlendirme salgın süreci ve gelişmelerle ilgili "Büyük resmi beklemek istiyorum. Daha iyi olabileceğimiz yerlere dair bazı sonuçlar çoktan çıkarıldı. Örneğin, daha fazlasını yapmamız gereken ve bir sonraki bütçede fazladan çaba göstermemiz gereken yaşlı bakımı ele alınmalı. Ayrıca eğitim girişimleri de yürütüyoruz" yorumunda bulundu.

IVO tarafında görünür kılınan yaşlıların durumu tekrarlanmayacak mı?

"Her şeyin mükemmel olduğu bir durumda asla olmayacağız, bence çoğu insan bunu anlıyor. Ancak sahip olduğunuz bilgiye dayanarak elinizden gelen her şeyi yapmalısınız" dedi.

Eleştirmenlere göre, İsveç Halk Sağlığı Kurumu birkaç yanlış değerlendirme yaptı, bu İsveç'teki enfeksiyonun yayılmasını olumsuz etkiledi mi?

"Pandeminin bitmesini istiyorum ve ben yorum yapmadan önce Korona Komisyonu'nun değerlendirmesini alıyoruz. Ayrıca bir yerde salgının dünya genelinde tamamen bilinmediğini anlamalıyız, o zaman en güvenli değerlendirmeleri yapmak her zaman o kadar kolay değildir" dedi.

Tüneldeki ışık

Pandeminin sonunu ne zaman görebiliriz?

"Aşı tüneldeki ışıktır. Ancak nüfusun büyük kısmının aşılanmasının ne kadar süreceğini bilmiyoruz, böylece farkı gerçekten görebiliriz. Önümüzdeki yıl farklı bir günlük yaşamla daha iyi bir hayat yaşayacağımızdan emin olabiliriz."

Sağlık hizmetleri gergin - Noel hafta sonu boyunca nasıl çalışmalı?

"Buna bölgeler ve hastaneler karar vermeli. Hepimiz bunun çok zor olduğunu anlıyoruz ve kaynakları organize edip ekleyebilmemiz için hükümet, bölgeler, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu ve Halk Sağlığı Kurumu arasında yakın bir diyalog kurmamız gerektiğini biliyoruz".

Zorluk yaşayan tüm sağlık çalışanlarına ve gerginlik nedeniyle ameliyat olmasına izin verilmeyen hastalara ne söylemek istersiniz?

"Personel için, elbette yaptıkları işe duyulan hayranlık ve saygı var. Devam edebilmeleri için mümkün olduğunca iyi koşullara sahip olmalarını istiyoruz. Operasyonlara gelince, pandemiden sonra tedavileri karşılayabilmek için daha fazla kaynak eklememiz gerekeceğini biliyoruz".

"Herkesin bir sorumluluğu vardır"

Sağlık hizmetlerinin salgınla mücadelesinde hükümetin sorumluluğu nedir?

"Hepimizin bir sorumluluğu var, bölgelerin istediklerinin en iyisini yapmaları söz konusu değil. Görevimiz, ülkemiz vatandaşlarının ihtiyaç duydukları bakımı ihtiyaç duydukları anda almalarını sağlamaktır."

Hükümet ve devlet gereğini yeterince yaptı mı?

"Korona komisyonunun resmini verdiği bir gün her şeyin deneneceği bir zaman gelecek. Ancak değerlendirmede her şeyin aynen raylarda olduğu gibi gittiği sonucuna varması garip olurdu diyebilirim, bir yıl önce covid-19'un ne olduğunu bilmiyorduk."

İsveç halkına mesaj

Noel öncesi İsveç halkına mesajınız nedir?

"Bu kadar çok insanın dahil olduğu, güncel tavsiye ve önerileri takip ettiği için size teşekkür etmek istiyorum. Çoğu insan bunu ciddiye aldı ve hemcinsleri için ayağa kalktı. Herkesten biraz daha sebat etmesini istiyorum ve bunu birlikte atlatacağız."

Noel'i nasıl kutlayacaksınız?

"Farklı bir Noel kutlamayı planlıyorum. Güvenlik nedenleriyle, size nerede olmam gerektiğini söylemek niyetinde değilim. Ama Ulla ile tavsiye ve önerileri takip ettiğimiz bir şekilde kutlayacağım."

Editör: İsveç Gündemi