Tüm dünyada olduğu gibi İsveç'in de zorlu bir salgın sürecinden geçtiğini belirten Löfven, günlük hayatlarımız bir yıl öncesine göre aynı değil diyerek, pandemi süreceğinde çoğumuzun alışkanlıkları değişti ifadeleri kullandı.

Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren ile ile birlikte düzenlenen basın toplantısında, İsveç'in 6 milyon dozluk aşı anlaşmasına imza attığı açıklandı.

Sonbaharın farklı olacağının altını çizen Löfven, sürekli sabretme konusunda çağrılarımızın bir nedeni ve buna ihtiyacımız var diyerek, bireyler olarak hastalanmamak ya da başkalarına virüsü bulaştırmamak için günlük yaşamımızda kendimizi sürekli kontrol etmemiz gerekiyor ifadeleri kullandı.

İşleri yakın olanların işe yürüyerek ya da bisikletle gitmeleri önemli, 50 kişiden fazla kalabalıkların bulunduğu ortamlardan kaçının ve bu kuralın devam edeceğinin altını çizen Löfven, İsveç'in aşı konusunda önemli bir role sahip olduğunu belirtti.

Löfven, hükümetin İsveç'te bir aşının bulunmasını sağlamak için uluslararası düzeyde çalıştığını söyledi. İkincisi, ulusal koordinatörlük noktasında önemli bir yere alıyor. İsveç'in COVID-19'a karşı yaklaşan aşıya erişime sahip olması için önemli adımlar atıldı. Üçüncüsü, FHM'nin aşı geldiğinde nasıl yapılacağı ve dağıtacağımıza dair bir operasyonel plan geliştirdik.

İsveç küçük bir ülke ve aşılar konusunda uluslararası önemli bir işbirliğe sahip olduğunun altı çizilen açıklamalarda: Küçük bir nüfusumuz olmasına rağmen güçlü bir profilimiz var. AB'de aşı müzakerelerine İsveç ve diğer altı ülke liderlik ediyor. Bir anlaşma masada ve hükümet bugün İsveç'in buna katılmasına karar verdi. Aşı umut verici, etkili ve güvenli olduğuna karar verilirse, Norveç, İzlanda ve İsviçre de dahil olmak üzere anlaşmaya katılan ülkelere toplam 300 milyon doz dağıtılacak. İsveç, Norveç ve İzlanda'ya dağıtım yapacak denildi.

6 milyon doz için anlaşma imzalandı

Aşı anlaşmasında İsveç'e ayrılan aşı 6 milyon doza karşılık geliyor. Çalışmalar bir veya iki dozun gerekli olduğunu gösteriyor, ilki 3.6 milyon İsveçlinin aşılanması için yeterli olacaktır diyen Hallengren, 2 milyon dozun daha sonra da gelebileceğini söyledi.

Hallengren, "Muhtemelen risk grupları, bakım ve hemşirelikteki kişiler önce aşılanacaktır. Bugün alınan kararın ardından ne hükümet ne de aşı koordinatörü bu işi bitirmiş değil. Tüm yumurtaları tek bir sepete koymayı düşünmüyoruz" diyerek güvenli aşılara erişim konusunda olabildiğince güvende olmak için, başkalarıyla da anlaşmalar imzalamaya hazırız ve bu tür görüşmeler devam ediyor dedi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, enfeksiyon izleme ve gelişimi konusunda ortaya çıkacak durumu gözden geçirmekle görevlendirildi. Ancak sabırla çalışmalar devam ederken, gelinen noktada bir aşıya ihtiyaç vardır sözlerinin altını çizen Hallengren, bugün İsveç nüfusu için gelecekteki bir aşıyı güvence altına alan bir karar aldık dedi.

Editör: İsveç Gündemi