İsveç'te son 12 yılda silahla gerçek saldırıların yüzde 500 arttığı bildirildi. Geçen yıl hemen hemen her gün sokakta bir kişi saldırıya uğrayarak hayatını kaybederken, yeni yılla birlikte saldırılar ve çete savaşları artarak devam ediyor.

İsveç medyasında yer alan haberlere göre, olayların artmasının arkasında Balkan devletlerinden getirilen silah ve patlayıcı maddelerin İsveç'e kolaylıkla sokulması ve yüksek fiyatlara alıcı bulması gösterildi. 

Araştırmada, 2 bin krona Balkan ülkelerinde satılan bir otomatik silahın İsveç'te 25 bin krondan 40 bin krona kadar alıcı bulduğu belirtildi. Bir tabancanın ise Balkan ülkelerinde 500 ile bin 1000 krona alıcı bulurken, İsveç'te 10 bin ile 20 bin krona satıldığı  kaydedildi.

İlk silah kaçakçısı 2014 yılında Skovenya'da yakalandı.  Sırbistan'dan bir araç dolusu silah ve patlayıcıyı İsveç'e getirirken, 29 yaşında ki kaçakçı Slovenya'da gümrükte yakalandı. Tutuklanan kaçakçının aracında 36 el bombası, üç otomatik silah, 7 tabanca, yüzlerce mermi ve  bir bomba düzeneği ele geçirildi. 

Öte yandan mayıs ayında da Bosna, İsveç arasında silah kaçakçılığı yapan 20 kişinin  yakalandığı ve Bosna mahkemelerince 10 yıl hapis cezası çarptırıldığı belirtildi. 

Bu ve bundan öncede yakalanan  kişilerin ayakçı takımı olduğu ve fakir kimsesiz gençlerden seçildiği bildirilirken, silah kaçakçılığı yapan örgütün ele başlarının kendilerini gizlediği ve farklı ülkelerde refah içinde yaşadığı aktarıldı.
Editör: İsveç Gündemi