Stockholm Konser Huset Salonu’nda düzenlenen törende Sancar'a ödülünü, İsveç Kralı 16. Carl Gustaf takdim etti. Törende, Sancar'a Nobel Diploması, Altın Madalya ve 850 bin avro tutarında para ödülü verildi. Sancar, ödül almaya, İsveç Akademisi Daimi Sekreteri Prof. Dr. Claes Gustafsson tarafından “Sayın Sancar, İsveç Akademisi adına sizi  kutluyorum ve Majesteleri Kral’ın elinden Nobel Kimya Ödülü’nü almanızı rica ediyorum” sözleriyle çağrıldı. 
Bu çağrı üzerine Aziz Sancar  ödülünü İsveç Kralı 16. Carl Gustaf'ın elinden teslim adı.
- Nobel Ödülleri, İsveç Kralı Carl XVI Gustaf tarafından sahiplerine verildi.

Nobel ödülünü aldıktan sonra duygularını AA'muhabrine anlatan Sancar, memleketim adına sevindim, Mardin adına sevindim. Memleketim için hayırlı uğurlu olsun. İnşallah bundan sonraki daha büyük övgüler kazanırlar. Türkiye'de bilime çok büyük katkıda bulunurlar'' dedi.

Öte yandan törende daha önce açıklanan tıp, kimya, fizik, edebiyat ve ekonomi ödülleri sahiplerini buldu. Fizik Ödülü'nü Japon Takaaki Kajita ve Kandalı Arthur B. McDonald aldı. Kimya Ödülü'nü Türk Aziz Sancar, İsveçli Tomas Lindahl ve ABD'li Paul Modrich aldı. Fizyoloji Tıp Ödülü'nü ABD'li  William C. Campbell, Japonyalı Satoshi Ōmura aldı. Ekonomi Ödülü'nü İskoçyalı Angus Stewart Deaton aldı.

Bu yılki Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne ödül Norveç'in başkenti Oslo'da düzenle törenle sunulacak. 
Törenin ardından ödül sahipleriyle birlikte Kral Carl XVI Gustaf, Kraliçe Silvia, bakanlar, parti başkanları ve çok sayıda davetli, Stcokholm Belediyesi'nde verilen Nobel yemeğine katıldı.

Atila Altuntaş/Orhan Karan
Editör: İsveç Gündemi