İsveç Azerbaycan Kültür Derneği, (SAF)  İsveç Azerbaycan Namine Derneği, İsveç Karabağ Derneği ve Samm TV tarafından bir otelde gerçekleşen kutlamaya, Azerbaycan Marşı ve şehitlere 1 dakikalık saygı duruşuyla başlandı.

İsveç Karabağ Derneği Başkanı Abdullah Amir Haşimi, burada yaptığı konuşmada, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının, 28 Mayıs 1918'de Gürcistan'ın Tiflis şehrinde, Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası tarafından ilan edildiğini söyledi.

Haşimi, "Azerbaycan halkı Çarlık Rusyası’nın bir asırdan fazla devam eden sömürgeci işgalinden kurtularak, 28 Mayıs 1918 tarihinde doğudaki ilk demokratik cumhuriyetin temellerini attı. O gün Azerbaycan Ulusal Konseyi toplantısında Bağımsızlık Bildirgesi kabul edildi. Doğu’da ilk kez özgür, demokratik, laik değerler esasında bağımsız bir cumhuriyetin kurulduğu dünyaya ilan edildi. Mehmet Emin Resulzade tarafından kurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, yirminci yüzyılda Azerbaycan halkının hayatında yeni bir aşama ve tarihi bir olaydı. Mehmet Emin Resulzade hayatını Azerbaycan’ın bağımsızlığı için adadı." ifadelerini kullandı.

İsveç Samm TV Genel Yayın Yönetmeni Rahim Sağdıkbeyli de bu sene cumhuriyetin daha farklı kutlandığını hatırlatarak, Karabağ'ın 30 yıllık düşman işgalinden kurtuluşunun sevincini de yaşadıklarını söyledi. 44 günlük savaşta Karabağ zaferini kazanılmasında en büyük pay sahibi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teşekkür eden Sağdıkbeyli, bu savaşta kendilerine destek veren Türkiye'ye de minnettar olduklarını dile getirdi.

İsveç'te yaşayan Azerbaycanlı Nadir Hollenbrand ise bundan sonrada Azerbaycan'ın önemli günlerini kutlamaya devam edeceklerini kaydetti. 

Editör: İsveç Gündemi