Haftalık Welt am Sonntag gazetesine konuşan Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner,"Schengen üyesi bir ülke sorumluluklarını yerine getirmiyor ve sadece yardım bekliyorsa, o zaman bazı fikirlerin tartışılmasının önünde engel olmamalı" dedi.
Alman basınına yansıyan haberlere göre Mikl-Leitner, Atina hükümetinin AB sınırlarının korunması konusunda daha etkin önlemler almaması durumunda, Yunanistan'ın serbest dolaşım bölgesi Schengen'den geçici olarak çıkartılmasının tartışılması gerektiğini söyledi.

Sınırın tam olarak korunmasının imkansız olduğu efsane

Yunan donanmasının Avrupa içerisinde en güçlü donanmalar arasında olduğuna işaret eden Mikl-Leitner, Türk-Yunan sınırının tam anlamıyla kontrol edilemeyeceği görüşünün efsaneden ibaret olduğunu dile getirdi.

"Birçok Avrupalının sabrı sona yaklaşıyor" diyen Mikl-Leitner,"Bugüne kadar çok konuşuldu. Şimdi harekete geçme zamanı. Söz konusu olan Avrupa'nın güçlülüğü, düzeni ve güvenliği" diye konuştu.

Sınır kontrolleri 2017'ye kadar uzayabilir

Öteyandan, mülteci krizi nedeniyle iç kamuoyunda sıkıntılı günler yaşayan birçok AB ülkesinin sınır kontrollerini uzatacağı belirtiliyor. Haberlere göre Schengen ülkelerinden Almanya, Avusturya, Belçika, İsveç ve Danimarka bu ülkeler arasında. Almanya'nın en geç Mayıs 2016'da sınır kontrollerini kaldırması gerekirken, bunu 2017'ye kadar uzatabileceğine dikkat çekiliyor. AB İçişleri Bakanlarının bu Pazartesi günü yapacağı toplantıda gerekli düzenlemeleri ele almaları bekleniyor.
Editör: İsveç Gündemi