DÜNYA genelinde Kurban Bayramı büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Almanya’da 3 bine yakın cami ve mescitte bir araya gelen Müslümanlar bayram namazını kıldı. Başkent Berlin’de de Şehitlik Camii’nde namaz kılan Müslümanlar, daha sonra hem cami içinde hem de cami bahçesinde birbirleriyle bayramlaştı. Bayram namazını Şehitlik Camii’nde kılan Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve Türkiye’nin Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök de namazdan sonra vatandaşlarla bayramlaştı. Namazın ardından açıklama yapan Büyükelçi Şen, bütün İslam aleminin bayramını kutlayarak, dünya çapında çok zor günlerin geçirildiğini ve bu dönemden barış, huzur ve esenliğin hâkim olduğu zamanlara dönülmesini dilediğini söyledi. Berlin’de okul tatilinin başlaması ve çok sayıda vatandaşın izinlerini geçirmek üzere Türkiye’ye gitmesi nedeniyle camilerde yoğunluk yaşanmadı.

Avrupa’da bayram coşkusu

BAYRAM SEVİNCİ YAŞATALIM
Köln’de yaşayan Müslümanlar, sabahın erken saatlerinden itibaren büyük bir coşku ve heyecanla Köln DİTİB Merkez Camii’ni doldurarak Kurban Bayramı namazını eda etti. Köln DİTİB Merkez Camii’nde bayram vaazını veren DİTİB Köln Dini Danışma Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, “Anne babamızdan başlayarak aile büyüklerimizi, kardeşlerimizi, komşu ve akrabamızı ziyaret edelim. Yoksullara, yaşlılara, kimsesizlere, boynu büküklere, hasta ve engelli kardeşlerimize bayram sevinci yaşatalım. Hastaların hatırını soralım, yetimlerin yüreğine dokunalım, yaşlıların duasını alalım. Kardeşliğimize, bayram sevincimize engel olan dargınlıkları, küskünlükleri, çekişmeleri, her türlü olumsuzluğu ortadan kaldıralım. Yüzümüzde beliren tebessümle, kalbimize doğan sıcaklıkla çocuklarımıza bayram neşesini tattıralım” dedi.

‘İYİLİK TAŞIMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
‘Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş’ sloganıyla mazlumların kapısının çalınacağı ve kardeşlik köprülerinin kurulacağı kurban bağışlarını, ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya devam ettiklerini söyleyen Kuzey, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye Diyanet Vakfı ile dünyanın 7 kıtasında iyilik hareketine ortak olduk, gönüller köprüsü kurduk, kurbanlarımızı kardeşlerimizle paylaştık. Bayramlar dua vakitleridir. Vekaletle Müslümanların emaneti olarak alınan kurbanları fakirlere, yetimlere, mazlumlara, mağdurlara, aç ve yoksullara ulaştırıp, oradaki o coğrafyadaki kardeşlerimizle paylaştık ve dualarını aldık. Biz, insanlığa umut, iyilik, hayat götürmeyi hedefleyen bir medeniyetin temsilcileriyiz. Bu bayram ve her zaman insanlığa iyilik taşımaya devam edeceğiz. Dünyanın neresinde olursa olsun derdi ve sıkıntısı olan kardeşlerimiz için el açıp Rabb’imize yalvaralım. İslam beldelerinin güven ve huzur içinde kutlayacağı bayramlar için niyazda bulunalım.”
Tekbirlerle bayram hutbesini okumak için minbere çıkan Köln Merkez Camii Din Görevlisi Gökhan Uygun, “Bayramlar, kardeşliğin, paylaşmanın, birbirimizi karşılıksız sevmenin ve barışın sözde kalmayıp somutlaştığı özel ve güzel günlerdir” dedi. Bayram namazının ardından DİTİB Köln Dini Danışma Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Saral, Merkez Camii din görevlileri Adem Kemaneci ve Gökhan Uygun camiyi dolduran cemaatle bayramlaştı.

Avrupa’da bayram coşkusu

Hannover Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Hüseyin Köftürcü

Hannover’de DİTİB’e bağlı Merkez Camisi’ne bayram namazını kılmak için sabahın erken saatlerinden itibaren gelen cemaat, Hannover Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Hüseyin Köftürcü’nün vaazını dinledi. Kurban ibadetinin insanların kurban edilmesini ortadan kaldırdığını belirten Dr. Köftürcü şunları söyledi: “İslamiyet, en başından beri insanın kurban edilmesini yasaklamıştır. Zira, ‘Bir insanı öldüren, bütün insanlığı öldürmüş gibidir’ anlayışını dile getiren bir din kesinlikle insanları kurban etme olayını reddeder. Fakat, tarihte bazı din ve toplumlar bu vahşeti işlemişlerdir. H.z. İbrahim ve İsmail arasında geçen kurban olayı insanların değil, hayvanların Allah rızasını kazanmak için kurban edilmesi için yol ve istikamet bildiriyor. Yaşamımız boyunca hep bir imtihan içindeyiz. Bu imtihanların en önemlisi kişinin kendisiyle imtihanıdır. Bunun zirvesi de bir babanın oğlunu kurban etmesiyle imtihan olmasıdır. Hastalık ve aile içi bazı olaylar hep insanın kendisiyle imtihanıdır. Burada Allah’a teslim olarak, sabır göstermek bir Müslüman’a yakışan tavırdır.”

Avrupa’da bayram coşkusu

Bayram namazını kıldıran Merkez Camii din görevlisi Şerafettin Özer, “Bayramlar, kardeşlik, barış, empati gibi sözcüklerin daha anlam kazandığı, bilincimize yerleşmesine büyük katkı sunan ender günlerden biridir. Aile içinden başlayarak, komşularımızla, çevremizdeki yaşlılarımızla, hastalarımızla bir şekilde bayramlaşıp hal hatır sormalı, helallik almalıyız” diye konuştu.

PARİS’TE KURBAN BAYRAMI NAMAZI
Fransa’nın başkenti Paris’te Müslümanlar, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin Bagnolet semtinde bulunan camisinde Kurban Bayramı namazı için saf tuttu. Bayram namazı kılanlar arasında Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Ali Onaner, Başkonsolos Serdar Belentepe ile Paris Din Hizmetleri Ataşesi İbrahim Işıtan ve Paris Eğitim Ataşesi Şevket Tüfekci de yer aldı. Bayram namazı sonrası cemaat bayramlaşmaya geçerken, Büyükelçi Onaner ile Başkonsolos Belentepe de camidekilerin bayramını kutladı. Namaz kılanlardan bazıları kurbanlarını kesmek üzere camiden ayrılırken, bazı Türkler kurban için Türkiye’deki yakınlarına vekalet verdiklerini söyledi. Bazıları ise kurbanlarını Mehmetçik Vakfına bağışladığını ifade etti.

Avrupa’da bayram coşkusu

MEZARLIKLAR DA ZİYARET EDİLDİ
Kurban Bayramı vesilesiyle çok sayıda kişi yakınlarının mezarlarını ziyaret etti. Hannover kentinin Stöcken semtinde bulunan Müslüman Mezarlığı her bayram olduğu gibi bu Kurban Bayramı arifesinde ziyaretçiler akınına uğradı. Lehrte Selimiye Camii ve Roderberg Eyüp Sultan Camii ortaklaşa düzenledikleri kabir ziyaret programına yönetim kurulu üyeleri dışında cemaatten de katılanlar oldu. Selimiye Camii Din Görevlisi Davut Sağlam ve Eyüp Sultan Cami Din Görevlisi Kadir Kızıltepe mezarlıktaki ebedi istirahatgâhlarında olan tüm Müslümanlara bağışlanmak üzere Yasin-i Şerif ve dualar okudular, tekbir ve salavatlar getirerek bağışta bulundular.

Avrupa’da bayram coşkusu

Fürth mezarlığında her yıl yapılan toplu kabir ziyareti bu sene DİTİB Fürth Mevlana Cami, Fürth Yeni Cami ve Fürth Türk Ocağı Selimiye Cami yöneticileri ve üyeleri tarafından gerçekleşti. Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz ve Nürnberg Eğitim Ataşesi Dr. Mune Savaş ile DİTİB Kuzey Bavyera Bölge Başkan Yardımcısı Cemil Kimyacıoğlu’nun da katıldığı kabir ziyaretinde, Fürth Mevlana Cami Din Görevlisi Seyfettin Çoba okuyarak dualar yaptı.

Avrupa’da bayram coşkusu

Avrupalı Türklerin en yoğun yaşadığı Almanya’nın Köln kentinde Müslüman mezarlığı 8 Temmuz cuma günü ziyaret edildi. İzin dönemi olmasına rağmen gün boyu ziyaret sürdü. Arife günü cuma namazından çıkan cemaat toplu halde Ehrenfeld’deki Bocklemünd’de Müslümanlara tahsis edilen mezarlıkta yakınlarına dualer etti. İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Köln Nippes Fatih Camisi imamı Muhsin Kurtaran okuduğu Yasin suresinin ardından toplu dua ettirdi.

Editör: İsveç Gündemi