Şimdi aşırı sıcaklık İsveç'e de geldi.

Şu anda Avrupa'da hava alışılmadık derecede sıcak. AB'nin iklim ajansı Copernicus (C3S), geçen ay şimdiye kadarki en sıcak üçüncü ay oldu.

Bazı ülkelerde, aşırı sıcaklığın bölge sakinleri için ciddi sonuçları oldu. Haziran ayında, Kuzey İtalya'daki bir bölge, Dünya'yı dolduracak kadar büyük bir buzulun dağ köyünü yok etme tehdidinin ardından tahliye edilmek zorunda kaldı.

Kuzey Fransa'da, Paris dahil dokuz farklı bölgede  "kırmızı kod" yayınlandı. Isının doğrudan hayati tehlike oluşturabileceğine işaret eden en yüksek uyarı seviyesi olduğu belirlendi. Paris, risk gruplarına ücretsiz fan dağıtımı ve halka açık yerlerde "soğutma odaları" nın açılmasını içeren sıcak hava için özel acil durumunu etkinleştirdi.

Lizbon'da sıcaklık 44 derece oldu

Ve sıcaklık kıtayı kavurmaya devam ediyor. İber Yarımadası'nda, Afrika'dan gelen bir sıcak hava dalgası İspanya ve Portekiz'in bazı kısımlarını felç etti. Başkent Lizbon'da, sıcaklığın 44 derecenin ölçüldüğü bu hafta 37 yıllık bir rekor kırıldı.

Ülkenin hava durumu enstitüsü 26 farklı yerde rekor seviyede sıcaklıklar kaydetti.

Şu anda ülkede birçok orman yangını riski var. Güney Algarve bölgesindeki Monchique şehrinde, 700 itfaiyeci hafta başından beri devam eden bir yangını söndürüyor.

SMHI uyardı

İsveç ve kuzey Avrupa'nın geri kalanı şimdiye kadar aşırı sıcaktan biraz daha uzak olmayı başardı, ancak şimdi SMHI yüksek sıcaklıklar konusunda da uyarıyor.

Skåne, Halland, Skåne ve Blekinge için birinci sınıf uyarılar yayınlandı, bu da en az üç ardışık gün boyunca en az 30 derecelik sıcaklık anlamına geliyor.

SMHI, meteorologu Marcus Sjöstedt, "Dün bölgede sıcaklıklara ulaşıldı" meteoroloji uzmanı yarında sıcakların devam edeceği konusunda uyardı.

Dün İsveç'in güneyinde yüz bine yakın insanın sahillere inmesiyle bölgede bir rekor kırıldı.

Ancak hafta sonundan sonra en sıcak hava güneye kayacağı ve hafta başında yaz sıcaklıkları daha normal olan 20-25 dereceye döneceği belirtildi.

Editör: İsveç Gündemi