Güney Avrupa'yı etkisi altına alan, iki kişinin hayatını yitirdiği ve çok sayıda insanın kayıp olduğu felaket yağmurunun İsveç'te etkili olmaya başlandığı söylendi.

SMHI, fırtına şimdi İsveç üzerinde etkili olacağı konusunda uyarıyor.

Meteorolog Linus Karlsson, alışılmadık derecede büyük bir alçak basınç olduğunu belirtti.

Venedik'te, güçlü fırtına Alex'in gelişiyle ilgili uyarıların ardından dün ilk kez şehrin sel bariyerleri yıkıldı.

İtalya'daki fırtınada, arabası nehre sürüklenen 30'lu yaşlarında bir kişi de dahil olmak üzere iki kişi öldü. Büyük miktarda yağmur, Po nehrindeki su seviyesini 24 saatte üç metre yükseltti.

İtalya'da 11 kişi hâlâ kayıp ve Fransa tarafında, Nice civarında en az sekiz kişi kayıp. Birkaç Fransız şehrinde, bir günde 400 milimetre yağmur yağdığı bildiriliyor. Yağışın bu yıl üç aylık normal yağmura eşdeğer olduğu belirtildi.

Alex Fırtınası, Pazar günü İsveç'te etkili olmaya başladı, aynı dramatik türden sonuçlar beklenmiyor. Ancak SMHI, özellikle Värmland, Dalsland içleri ve Vänern Gölü'nün güneybatısında şiddetli yağmur için 1. sınıf uyarı yayınladı. Burada bugün 40 milimetre yağmur yağabilir denildi.

"O bölgenin dışında da büyük miktarda yağmur olacak, ama yılın en şiddetli yağmur olacak" diyen SMHI meteoroloji uzmanı Linus Karlsson, kötüleşirse su birikimine ve sellere yol açabilir dedi.

Sürücüler dikkatli olmalı

Alex Fırtınası tüm Avrupa'yı etkiliyor. Merkezi kabaca Büyük Britanya'dadır ve daha sonra bir sarmal gibi Akdeniz, Norveç ve İsveç'e yayılır.

Karlsson, "Yüzey açısından alışılmadık derecede büyük bir düşük basınç, öne çıkıyor" dedi.

Yağmur öğleden sonra Götaland ve Svealand üzerinden çekiliyor ve Pazartesi günü sürekli yağmurun beklendiği Norrland'a doğru ilerlemek için akşamın ilerleyen saatlerinde Götaland'dan ayrılması bekleniyor.

Aşırı yağışın sel taşkınlarına neden olması beklenirken, özellikle etkili olması beklenen bölgelerin dikkatli olması gerektiğine vurgu yapıldı.

Fırtınadan sonra tekrar havaların mevsim normalleri üzerinde ısınması bekleniyor.

Editör: İsveç Gündemi