Ancak İsveç, Avrupa'da alınan karar ve başlatılan soruşturmaya rağmen aşıyı kullanmaya devam edeceğini açıkladı.

Danimarka'nın Astra Zeneca'nın covid aşısı ile ilgili tüm çalışmaları askıya aldığını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, aşı olanlarda ciddi kan pıhtılaşması meydana geliyor.

Danimarka tarafından yapılan bildiriye göre, aşılama sonrasında meydana gelen kan pıhtılaşması sonucu bir kişi yaşamını yitirdi.

Şu anda aşı ile kan pıhtıları arasında bir bağlantı olduğunu söylemek mümkün olmadığı söylemi varken, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) konuya dair soruşturma başlattı.

"Karar kolay alınmadı"

Danimarka Ulusal Sağlık Kurulu'na göre, önleyici tedbir olarak aşılar başlangıçta 14 gün süreyle duraklatıldı.

"Danimarka tarihindeki en büyük ve en önemli aşı uygulamasının ortasındayız. Alabileceğimiz tüm aşılara ihtiyacımız var. Bu nedenle aşılardan birine ara vermek kolay bir karar değildir" ifadeleri kullanan Ulusal Sağlık Kurulu Başkanı Søren Brostrøm, ancak pek çok kişiyi aşıladığımız için, olası ciddi yan etkiler hakkında bilgi olduğunda da zamanında tepki vermemiz gerekiyor dedi.

"Astra Zeneca'dan aşıyı kullanmaya devam etmeden önce bulmalıyız" açıklaması geldi.

Astra Zeneca: İyice araştırıldı

Diğer altı ülke, Astra Zeneca'nın aşısını, bazıları daha önce ve bazıları Danimarka'nın olası ciddi yan etkilerin duyurulmasının ardından durdurdu.

NTB raporuna göre, aşıyı durduran ülkeler: Avusturya, Estonya, Letonya, Litvanya ve Lüksemburg, Danimarka, Norveç. Buna ek İzlanda da aşıyı durdurmak için adım atıyor.

EMA yetkilisine göre, "Kullanımın geçici olarak duraklatılmasından önce birkaç kez bu durumu yaşadık. Geçen hafta Avusturya'da bir vaka olduğunu düşünüyorum. Ancak orada, her şeyi araştırdıktan sonra aşıyı geçici olarak durdurdular."

Danimarka kararından sonra, "zaman her şeyi gösterecek" diyen İsveç Ulusal aşı koordinatörü Richard Bergström, aşının dikkatlice yapılması, sürecin titizlikle takip edilmesi ve olası risk durumunda aşılamayı durdurmak gerekir dedi.

Astra Zeneca aşısı: Güvenli mi?

Astra Zeneca'da, aşı arasındaki olası bağlantılar hakkında bir araştırma yapıldığı ve insanların kan pıhtılaşmasından muzdarip olduğu biliniyor.

Ancak haberin ardından payı düşen ilaç şirketi, Danimarka haber ajansı Ritzau'ya hasta güvenliğinin en önemli öncelik olduğunu vurguladı.

Şirket haber ajansına yaptığı açıklamada, aşının güvenliğinin 3. aşama çalışmalarında kapsamlı bir şekilde araştırıldığını söyledi.

Tıbbi Ürünler Ajansının istatistiklerine göre, Astra Zeneca en çok bildirilen yan etkilere sahip aşıdır. Yetkili, aşılanmış 85.000 İsveçliden 3.281 şüpheli yan etki raporu alınmıştır. Pfizer / Biontech, 443.000 aşılanmış 3,929 yan etkiye sahiptir. Modern ile ilgili olarak, 40.000 aşılamada 466 yan etki raporu alınmıştır.

Bununla birlikte, çoğu yan etki daha yaygın olan türdendir: ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve baş dönmesi.

"Duraklatmak için yeterli kanıt yok"

Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü, FHI ve ülkenin ilaç kurumu öğleden sonra 14'de bir basın toplantısı düzenleyecek, ancak Danimarka'nın açıklamasından kısa bir süre sonra Bergen şehri ve diğer bazı Norveç şehirleri aşının yerel olarak durdurulacağını duyurdu.

İsveç'te, Astra Zeneca Aşısı ile bağlantılı olarak iki "tromboembolik olay" vakası ve Pfizer-Biontech için yaklaşık on vaka rapor edilmiştir.

Sayı, kaçının aşılanmış olduğu ile ilgili olarak hiçbir şekilde bilgi verilmemektedir.

TT'ye göre İsveç'te, Astra Zeneca Aşısı ile bağlantılı olarak iki "tromboembolik olay" vakası ve Pfizer-Biontech için yaklaşık on vaka rapor edilmiştir.

Bununla birlikte, Tıbbi Ürünler Ajansı, İsveç'in aşıları askıya almasının söz konusu olmadığını belirtmektedir. Aşılamaya devam etmenin daha önemli olduğu yargısına varıldı.

Tıbbi Ürünler Ajansı ilaç güvenliği birimi başkanı Veronica Arthurson, TT'ye yaptığı açıklamada, "Astra Zeneca'nın aşısı ile aşılamanın sonlandırılması için yeterli kanıt olduğunu düşünmüyoruz" diye yazdı.

İsveç belediyeleri ve bölgelerindeki sağlık ve tıbbi bakım bölümü başkanı Emma Spak, kuruluşun Tıbbi Ürünler Ajansından bilgi beklediğini söyledi.

"Bu bir yetki konusudur ve Tıbbi Ürünler Kurumu tarafından hazırlanmıştır. Oradan hızlı bilgi bekliyoruz" diyen Emma Spak, aşılamaya devam edildiğine dair bilgim var ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi