İsveç'te hakkında verilen tutuklama kararı nedeniyle 4 yılı aşkın süredir Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde bulunan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın karara yaptığı itiraz, Svea Temyiz Mahkemesi tarafından cuma günü karara bağlanacak.

Assange'ın avukatları, mayıs ayında, bir alt mahkemenin itirazı reddetmesi üzerine kararı temyize götürmüştü. 
Svea Temyiz Mahkemesi de Assange'ın itirazını cuma günü değerlendirerek karara varacak.

İsveç Cumhuriyet Savcısı Marianne Ny, konu hakkında düzenlediği basın toplantısında, Ekvator devletinden Assange'ın ifadesinin ne zaman ve nasıl alınacağı konusunda açıklama beklediklerini ifade ederek, "Mülakatta biz de bulunacak mıyız? Cevap bekliyoruz." dedi.

İngiliz mahkemesi, 2012'de Avustralya vatandaşı Assange'ın, iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Assange, kararın ardından Haziran 2012'de İngiltere'deyken İsveç'e iade edilmesi halinde, WikiLeaks belgeleri nedeniyle ABD'ye gönderilme riski bulunduğu gerekçesiyle Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı. Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi WikiLeaks aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti. 45 yaşındaki Assange'ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveç'e iade edilmesi bekleniyor. 4 yıldır diplomatik misyonun bir odasında yaşayan Assange'ın sağlığından zaman zaman endişe ediliyor.

Editör: İsveç Gündemi