Epidemiyolog Anders Tegnell, bir basın açıklamasında şu anda bu aşamada olmamız çok iyi hissettirdiğini söyledi.

Yarın İsveç'te aşılama başlıyor.

Uzun zamandır beklenen aşı İsveç'te. 

Teslimatlar Belçika'dan kamyonlarla yapıldı ve bugün tüm AB ülkelerine ulaştı. İsveç Halk Sağlığı Kurumu, aşının plana göre yapıldığını belirtt ve devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, ilk dozların İsveç'e ulaşmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Şu anda bu aşamada olmamız ve İsveç'te birkaç saat içinde covid-19'a karşı koruma sağlamaya başlayabileceğimiz için iyi hissettiriyor" ifadeleri kullanan İsveç Halk Sağlığı Dairesi epidemiyoloğu Anders Tegnell, ilk aşamada, en çok ihtiyacı olanların artık aşılanabileceğini söyledi.

Artık nüfusu aşılamak bölgelere kalmış. Yaklaşık 4.900 kişiye yetecek olan ilk dozlar gün içerisinde tüm bölgelere ulaştırılacak ve hazır olan bölgeler Pazar günü aşılamaya başlayacak.

Öncelik listesinde ilk sırada, seçilen özel konutlardaki yaşlılar yer alıyor. İlk aşının nerede yapılacağı bölgeler arasında farklı görünüyor. Bazı bölgeler, covid-19 dışındaki nedenlerle hastanede olan kişilerle başlayacak. Diğer yerlerde, enfeksiyonun yayılmasıyla ilgili çok büyük sorunların olduğu bölgelerde huzurevleri seçilmiştir.

Hacimler çok küçük olduğu için birkaç evle başlamayı seçtiler. Lojistiğin çalışması da önemlidir. SKR sağlık ve tıbbi bakım bölümü başkanı Emma Spak, aşının bulunduğu yere yakın evler seçilmiş olabileceğini söyledi.

Emma Spak, Skåne'de özel bir yerle başlamayı seçtiklerini söylüyor.

Yaşlılar için özel konutta bulunan herkes aynı öncelik grubuna aittir, ancak bir yerden başlamalısınız, sonra onun çalışması ve tüm dozları kullanması için bir belediyede başlama seçilir. 

Stockholm Bölgesi, Västra Götaland Bölgesi ve Skåne Bölgesi ilk turda 425 doz alacak. Diğer bölgeler 200 doz alacak.

Emma Spak, başlangıç ​​dozlarıyla aşılananlar aynı sistemde ikinci doz üç hafta içinde yapılacak dedi.

Pfizer'in İsveçli CEO'su Malin Parkler, bir sonraki aşının 80.000 - 90.000 doz ile önümüzdeki hafta yapılacağını söylüyor.

Daha sonra her hafta aralıksız teslimat devam edecek.

Emma Spak, ilk ve ikinci teslimatı kimin alacağı arasında çok küçük bir zaman farkı olacağını söyledi.

Marin Parkler, Şubat ayında teslimatların kademeli olarak artacağını söylüyor.

Pazar günü hangi bölgelerin aşılamaya başlayacağı tam olarak belli değil.

Spak "Bunu kabul etmediler, bu yüzden listemiz yok" dedi.

"Gördüğümüz önemli şey, herkesin aşı olması ve tamamen pratik bir şekilde fırsatlara sahip olmasıdır" ifdeleri kullandı.

Böylece bazı bölgeler 27 Aralık'ta aşılamaya başlayacak. Geri kalanı 28 veya 29 Aralık'ta başlayacak. Bunlar, AB'nin başlangıç ​​günleri olarak seçilen günler denildi. 

Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yaşlılar, risk grupları ve sağlık ve bakım görevlileri aşılanacak. Her şey olması gerektiği gibi giderse, daha geniş kitle ile devam edilebilir.

Spak, "Hedef, 18 yaş üstü herkesin ve risk grubundaki 18 yaş altı kişilere yılın ilk yarısı bitmeden aşı yaptırılmasıdır" diyerek, onaylanması konusunda anlaşmanın sağlandığı tüm dozların ulaşması mümkün olur dedi.

Nisan ve Temmuz ayları arasında İsveç'in tüm nüfusuna aşı sunulacak. Ancak, İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun daha fazla önceliklendirme şeması önerip önermeyeceği henüz net değil. Aşının tam olarak nasıl olacağı da tam olarak net değil ve nasıl yapılacağı bölgeler arasında farklılık gösterecektir.

Emma Spak, önceliklendirme hakkında, aşıyı kimin alacağı değil, ne zaman olacağı ile ilgili ifadeleri kullandı.

Bazı bölgelerde aşılama merkezleri olacak, diğerleri ise örneğin klinik ve iş sağlığı hizmetlerinin satın alınması gibi mevcut sistemleri temel alacaktır.

"Ülkede aşılama süreci çok farklı olabilir. Her bölge nasıl ilerleyeceğini açıklayacak" diyen Emma Spak, nüfusun öncelikle 1177.se aracılığıyla kademeli olarak bilgi alacağını söyledi.

Editör: İsveç Gündemi