Çocuklar bu tür şeylere her gün maruz kalıyor ve bizler bunu kabul etmiyoruz.
Günümüzde çocukları ve genç insanları evlerinde güvenli bir şekilde tutabilmek çok zor, çünkü zorbalık online olarak da gerçekleşiyor.

Friends Organizasyonuna göre İsveç’teki 60 bin çocuk, zorbalığa maruz kalıyor. 60 bin, çok yüksek bir rakam.

Bu mektubu yazan kişi, 14 yaşındaydı. Mektup, zorbalığa uğrayan kişileri gördüklerinde daha fazla müdahale sağlamak amacıyla Helsinki polisi tarafından dağıtıldı.

Bu mektubu okuyun ve paylaşın. Zorbalık yapan insanları gördüğümüzde gözlerimizi kapatmamalıyız, ancak bu sayede bunun sonlandırabiliriz.

Polisin mektubu:
Okulda sınıf arkadaşına sataşıyordun. Bu o kadar da kötü değildi. Sataştığın çocuğun eşyaları diğerleri tarafından atılıp fırlatıldığında ve cep telefonu elden ele dolaştığında sen de diğerleriyle beraber güldün. Okula gittiğin her güne sınıf arkadaşına sataşmakla başladın. Bu eğlenceliydi ve herkes bunu yapıyordu.

Bu hikayedeki çocuk bir kaç yıl önce kendisini öldürdüğünde sadece 14 yaşındaydı. Son altı ayda hiç arkadaşı olmamış ve bu duruma daha fazla dayanamadı. Bıraktığı notta “artık kimse bana zorbalık yapamayacak” yazıyordu. Bu hikayenin tekrar etmesini istemiyoruz.

Kararınızı verin, diğerleri birbirine sataşırken buna dahil olmayın. Güçlü olun ve konuşun. “Yeter artık, durdurun” demek yeterli değilse bunu öğretmenlerinize söyleyin. Öğretmenlere ve ebeveynlerinize neler olduğunu anlatın.

Zorbalık mağduru musunuz? Tek başına değilsiniz. Bu konuyu anlatarak yardım almanız mümkün. Tıpkı öğretmenleriniz gibi bizler de her şeyi göremiyoruz, ancak size yardım etmek istiyoruz, çünkü OKULDA ZORBALIK BİR SUÇTUR.

Ağır hakaret, saldırı, mağaza hırsızlığı, çalma, hasar, vs. Liste çok daha fazlasını içeriyor.

– Helsinki polisi



Dipnot:
Manşette kullanılan fotoğraf, Shutterstock’dan alınmıştır ve mektuptaki kişi için yapılacak hiçbir şey yok. 
Ayrıca bu olay ve bilgi eskiye dayanıyor sadece olaya dikkat çekmek ve çocuklarımızın durumunu gözden geçirmek için hatırlatmak istedik.
Editör: İsveç Gündemi