Ekot'a göre, İsveç'e geri dönen üç kadın savaş suçundan yargılanacak. Ancak kadınlarla ilgili soruşturma hakkında henüz net bir bilgi bulunmuyor.

Geçtiğimiz hafta Arlanda havalimanında gözaltına alınan kadının soruşturması devam ediyor.

Savcı Reena Devgun, yaptığı açıklamada, soruşturmanın içeriğinde savaşta meydana gelmiş olabilen durumlar, kimseyi öldürüp öldürmediği veya korunan bir kişiye saldırı düzenlemiş olabileceği gibi birçok farklı eylemi kapsadığını belirterek:

Kadınlara yönelik soruşturmada, savaştaki eylemler, cinsel şiddet veya çocukları hedef alan suçlarla da ilgili olabilir, bu nedenle oldukça fazla suçlar bulunduğunu ifade etti.

31 yaşındaki kadın, çocuklarla ilgili keyfi davranış nedeniyle gözaltına alındığı belirtilirken, DEAŞ'a katıldığı belirlenen kişinin, altı yıl önce babanın onayı olmadan iki yaşındaki oğlunu aldığından şüpheleniliyor.

Savcılık soruşturma kapsamının çok geniş olduğunu söylemesine karşın, gözaltına alınan kadının, çocuğunu babanın rızası olmadan kaçırması üzerine yargılanacağı belirtiliyor.

Savaş suçu işlediği bilinen ve hangi eylemlerde bulunduğuna dair bilgi verilmeyen üç kadın hakkında daha fazla ayrıntıya girilmiyor.

Gerek Türkiye'nin iade ettiği İsveç vatandaşı, DEAŞ'li teröristler, gerekse farklı yollardan İsveç'e geri geldiği bilinen teröristler hakkında şuana kadar kamuoyunu rahatlatan kapsamlı bir yargılama görülmedi.

Editör: İsveç Gündemi