SVT'nin internet üzerinden araç değerleme yöntemiyle insanları dolandıran siteleri inceledi.

İsveç Tüketici Ajansı'na yapılan yaklaşık 3.400 rapor ve şikayetin tek ve aynı kişiye bağlanabilecek web siteleriyle ilgili olduğunu gösteriyor.

Araba değerleme siteleri uzun zamandır İsveçli tüketiciler için bir bela olmuştur. Zaman zaman, web sitelerini ziyaret edenlerin hizmetlerin binlerce krona mal olduğunu anlamadığı yeni siteler ortaya çıkıyor. Pek çoğu, gönderilen sürpriz faturaları tehdit edici ve göz korkutucu buluyor.

"Bu bir kedi ve fare oyunu olacak çünkü her bir şirkete karşı hareket etmek zorundayız. Bir araba değerleme sitesi işletmek yasa dışı değildir, ancak hizmetin paraya mal olup olmadığı açık olmalıdır" diyen İsveç Tüketici Ajansı avukatı Charlotte Söderlund, bu yılın başlarından beri büyük sorunlar görüyoruz, dedi.

2021'in başında, SVT sayfalardan birini incelerken bilinmeyen bir kişiden bir yanıt geliyor:

Kısa bir süre sonra site kapatıldı, ancak onu başlatan aynı kişi yakında çok daha fazlasını başlatacaktı. Binlerce kişi, daha sonra 2.000 SEK tutarında bir fatura aldıklarında kendilerini dolandırılmış hissettikleri için değerleme sitelerini İsveç Tüketici Ajansı'na bildirdi.

En çok rapor edilen şirket

SVT'nin birkaç yıllık farklı araç değerleme sitelerini takibe alarak, İsveç Tüketici Ajansı'ndan alınan belgelere ve şeffaf kaynaklara dayanarak, en çok rapor edilen web sitelerinden en az dokuzunun bir ve aynı adama ait olduğunu ortaya çıkardı.

Şahıs daha önce, diğer şeylerin yanı sıra, ciddi vergi suçlarından hapis cezasına çarptırılmış biri ve suçlamalar sonucunda birkaç yıl şirket kurması yasaklanmış görünüyor. 

Diğer şeylerin yanı sıra, bu yıl İsveç Tüketici Ajansı'na açık ara en çok bildirim ve şikayet alan Letonya şirketi Capitalink SIA ile bağlantılı olabileceği üzerinde duruluyor. 

İnsanlar "fiyat bilgisini anlamıyor"

Şirket İsveç'te kayıtlı olmadığı için İsveç Tüketici Ajansı, konuyu daha fazla takip etmek için Letonya tüketici makamıyla iletişime geçti. Charlotte Söderlund'a göre, çok sayıda rapor bir şeylerin yolunda gitmediğinin açık bir işareti.

"Pazarlama, ortalama bir tüketicinin söz konusu pazarlamayı nasıl algıladığına göre değerlendirilmelidir" yorumu yapan Charlotte Söderlund, aynı şey hakkında çok sayıda bildirimin olması, ortalama tüketicinin fiyat bilgisini aslında yeterince net algılamadığını gösterir dedi.

Banka ödemeyi durdurabilir

Dolandırıldığının farkına varan çoğu kişi, iddialara itiraz etmeyi seçiyor ve etkilenen bazı vatandaşlar siteleri polise bildirdi. Diğerleri ödemeyi seçiyor ve bazı durumlarda bankalar devreye girerek şirkete yapılan işlemleri durdurdu.

SEB'in basın sözcüzü konuya dair yaptığı açıklamada: "Örneğin, bir dolandırıcılık riski olduğundan şüphelenirsek ya da operasyon veya iş modelinin dürüst olmama riski olduğuna dair raporlar alırsak olabilir" dedi.

Araç değerleme yöntemiyle büyük vurgunların yapıldığı dolandırıcılık olayının nasıl sonuçlanacağı merak ediliyor.

Editör: İsveç Gündemi