Halk sağlığı istatistikleri İsveç'in R (bulaş) rakamının 21 Nisan'dan bu yana 1.0'ın altında olduğunu gösteriyor.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, SVT'ye verdiği demeçte, R (bulaş) oranı 1.0'ın altındaysa, bu pandeminin kontrollü ve daha yavaş seyir edeceği anlamına geliyor.

Halk Sağlığı Kurumu tarafından yapılan hesaplamara göre, İsveç'teki koronavirüs üreme sayısı 25 Nisan'da 0.85 idi. Sağlık otoritesine göre, R-rakamı enfekte olmuş bir kişinin kaç kişiyi enfekte ettiğini açıklar.

Anders Tegnell, 21 Nisan'dan bu yana rakam 1.0'ın altındaydı, bu bulaş oranının oldukça düştüğünü ve neredeyse her bir enfekte insanın bir kişiye bile bulaştıramadığı anlamına geliyor.

Birkaç haftadır 1.0'in altında R (bulaş) rakamlarındayız. Bu yüzden büyük bir fark yok ama bir tür platodayız diyen Tegnell, yine de yükselme olmuyor ve bu hastalık ile mücadele etmede iyiye işaret olduğunu gösteriyor ifadeleri kullandı.

İsveç'teki en yüksek R (bulaş) rakamı Şubat ve Mart sonu civarındaydı. Halk Sağlığı Kurumu'nun hesaplamalarına göre, her bir covid-19 hastası o tarih aralıklarında üç kişiden daha fazla bulaş riski taşıyordu.

Norveç'te şuanda R (bulaş) oranı 0.7 olarak görülüyor. Bu da ülkenin koronavirüs salgınını kontrol altına aldığını ifade ediyor.

Returs'un yayınladığı bir araştırma haberine göre ise, 0.7 R (bulaş) sayısı, 100 enfekte olan hastanın 70 kişiye bulaştırabileceği anlamına geliyor.

Haber ajansı, uzmanların 1.0'ın üzerindeki bir R (bulaş) sayısının kısıtlamaların kolaylaştırılmasını imkansız hale getirdiğine inanıyor.

Editör: İsveç Gündemi