Polis Tegnell ve ailesine yönelik tehditleri araştırdı.

Polis, nefret suçu grubunun, diğerlerinin yanı sıra, akrabalarına saldırmaya karar verildiğini belirten faillerin izini nasıl ortaya çıkarabileceği üzerinde araştırma yaptığı belirtildi.

Tegnell, kendisi ile ilgili direk tehditlerle ilgili endişe duymadığını ancak ailesine yönelik tehditlerle ilgili endişe duyduğunu dile getirdi. "Tehditlerin aileme yönlendirilmesinden çok ciddi endişye duyuyorum" diyen Tegnell, İsveç'in korona salgınıyla başa çıkmasından ötürü hem övüldü hem de eleştirildi.

Genel Müdür Johan Carlson, Tegnell'in eleştirilmesini değersiz olarak nitelendirdi.

Polis soruşturma yürütüyor

Polis, şimdi hem Tegnell'e hem de çevresindeki insanlara yönelik tekrarlanan tehditleri araştırarak ortaya çıkarmak için çalıştığını belirtti ve ilgili kişilerin mutlaka tespit edileceği vurgulandı.

19 Mart'ta Tegnell'in iş adresine bir e-posta gönderildi:

Tegnell, Saldırıya karar verildiğini belirten e-postada, diğer şeylerin yanı sıra, e-postada, "son derece tehlikeli, yüksek hedefli bireylerin (batı kıyısında oturan) bir takımyıldızının sizi 'etkisiz hale getirmeye' karar verdiğini öğrendim ve akrabalarımda hedefe konmuş" şeklinde ifadeler kullandı.

Devlet epidemiyoloğu emniyete çağırılarak konuya dair kendisinden bilgi alındı.

"Kendim için endişelenmedim, ama aileme yönlendirildiğinde çok ciddiye alıyorum. Hiç iyi hissetmiyorum" dediği belirtildi.

Tehditler arttı

Tegnell tek tehdit bu değil.

İki gün önce Tegnell'in evine tehdit edici bir mektup gönderildi.

Beş gün önce birisi Messenger aracılığıyla Tegnell'in akrabalarına tehdit edici mesajlar göndermişti.

Tekrarlanan tehditlerden sonra, Genel Müdür Johan Carlson düzenli basın toplantılarından birine gitmeyi ve Tegnell'in önemli bir rolü olduğunu, ancak kararların hesaba katılmadığını vurguladı.

Tegnell ile ilgili "Kurum analizleri ile çalışan bir otoritedir" diyen Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Carlsson, yaşanan duruma tepki göstererek, Tegnell'in izlediği yolun bir kurum kararı olduğunu ve içinde çok sayıda çalışan olduğunu ifade ederek, Tegnell'in hedefe konmasını doğru bulmadığını belirtti.

Yapılan e-posta incelemesinde mailin sahte bir hesaptan kullanıldığı ve izini bulmanın zor olduğu ifade edilirken, soruşturmanın sürdüğü ve henüz olaya dair elle tutulur bir sonuca varılmadığı da söylendi.

BT suç araştırmacısı uzmanlara göre, sosyal medya üzerinden tehditlerden kısa bir süre sonra hesapların kapatıldığı ve bu nedenle kişinin gerçek bilgilerine ulaşılmadığı söylendi.

Stockholm Bölge Polisi, Demokrasi ve Nefret Suçları Grup Müdürü Kristina Forsgren soruşturmaya katılanlardan biri.

"Başlangıçta, mümkünse bir veya daha fazla fail bulmak için çok aktif bir şekilde çalıştık. Özel bir konumda bulunan insanları ve polisi tehdit edenleri ciddiye alıyor. Grubumuz demokrasi ve nefret suçlarına yönelik çalışmalar yapıyor, bunun gibi olaylar genellikle bizim müdahalelerimizle sonuçlanıyor" ifadeleri kullandı.

Forsgren "Polis koruma grubu, aileleriyle birlikte Tegnell için olası koruma ihtiyaçları hakkında bilgilendirildi."

Müfettişler Tegnell'e gönderilen mektupta hem parmak izlerini hem de DNA'yı kontrol ettiler:

Yapılan incelemeler sonucunda teknik ipucuna rastlanmadı ve bu nedenle olayın kapatıldığı belirtildi.

Halk Sağlığı, Basın ve Güvenlik Başkanı Christer Jansson:

"Genel olarak, güvenlik meseleleri konusunda personelimizle veya yetkililerle ilgili yorum yapmayız" diyerek basının sorularını yanıtsız bıraktı.

Editör: İsveç Gündemi