Halk Sağlığı Kurumu ile bugünkü basın toplantısında bir değişim yaşandı.

Anders Tegnell, İsveç'in korona salgınının "ikinci dalgasında" olduğunu söyledi.

Tegnell, ikinci dalga lafını kullanmamaya çalışmamın bir nevi niyet olduğunu belirtti.

İsveç'in içinde bulunduğu ciddi korona durumu genel olarak virüsün "ikinci dalgası" olarak kabul edildi. Ancak devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, durumun böyle olduğunu söylemek istememiş ve görüşmelerde bu kavramdan kaçınmıştır.

Bunu ta ki, bugünkü basın toplantısında, İsveç muhtemelen "ikinci dalganın zirvesinde" olduğunu itiraf etmesine kadar gizlendi.

"Dürüst olmamız daha iyi"

Basın toplantısından sonra Anders Tegnell'in, bu kavramdan kasıtlı olarak kaçınıp kaçmadığı soruldu.

Tegnell, "Bence "ikinci dalga" kavramının tamamı biraz zor çünkü bu, önceki pandemilerde grip yayılımını nasıl gördüğümüzle ilgili. Bu hastalık gerçekten grip gibi yayılmıyor. Bu yüzden onu kullanmamaya çalıştım bu biraz niyetle ilgili. Ama şimdi bunun hakkında çok fazla konuşma var, bu yüzden her şeyi açıklığa kavuşturmamız daha iyi" ifadeleri kullanarak, "buna ikinci bir covid-19 dalgası diyebiliriz" ve ikinci bir grip dalgasının yayılımından oldukça farklı olduğu yorumunda bulundu.

Öyleyse şimdi "ikinci dalga" diyorsunuz, enfeksiyon o kadar yaygın ki herkes ikinci dalga olduğunu söylüyor? sorusu üzerine:

Tegnell: "Evet, ayrıca şu anda toplumda çok yaygın bir enfeksiyon yayılımına sahibiz ve bu son haftalarda yavaş yavaş kendini kanıtladı. Şimdi İsveç'in neredeyse tüm bölgelerinde artan bir enfeksiyon yayılımımız var". dedi.

İkinci dalganın neresindeyiz o zaman?

"Bilmesi zor. Sadece bir tür zirveye yaklaşmaya başladığımızı umabiliriz. Birkaç haftalık yükselişin ardından, Avrupa ülkelerinin birçoğu aslında biraz aşağıya dönmeye başladı. İsveç'in de benzer bir senaryo izleyeceğini varsayabiliriz" diyen Anders Tegnell, ancak muhtemelen bu seviyelerde kalmayı bekleyebiliriz, hatta birkaç hafta içinde biraz daha artabilir ve daha sonra diğer birçok ülkede olduğu gibi düşeceğini umabiliriz ifadeleri kullandı.

DSÖ üçüncü dalga konusunda uyardı

Salgının "dalgalarından" bahseden DSÖ, geçtiğimiz günlerde, ülkelerin gerekli altyapıyı inşa etmemeleri halinde, 2021'in başlarında Avrupa'nın üçüncü bir dalgayla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıda bulundu.

"Bence bu sefer sadece aşağı inmeye başladığı için bittiğini de düşünmemek çok önemli. Bu hastalık, farklı şekillerde geri dönme konusunda inanılmaz bir yeteneğe sahip. Bu yüzden WHO'nun söylediği gibi bunun tam olarak doğru olduğunu düşünüyorum, ancak onlardan gelen uyarılar sadece üçüncü bir dalgadan bahsetmek değil, her şeyin ötesinde, şimdi burada tutumumuzu kaybetmemeliyiz." diyen Anders Tegnell, yeniden biraz daha makul seviyelere insek bile, salgının hemen bitmeyeceğini belirtti.

Editör: İsveç Gündemi