Salgının küresel ve ulusal durumuyla ilgili değerlendirmede bulunan İsveç stratejisinin baş mimarı epidemiyolog Anders Tegnell, dünya genelinde 600 bin can kaybı ve artık her hafta neredeyse milyon sayıda yeni vakaların yaşandığı dünya genelinde tablonun pekte iç açıcı olmadığına vurgu yaptı.

İsveç'te son 24 saatte 7 yeni can kaybı yaşandığını ve toplamda 5 bin 646 kişinin yaşamını yitirdiği pandemi de vaka sayısı 78 bin 166'ya yükseldi. Yoğun bakımda 2 bin 496 kişinin tedavi gördüğünü ancak bunlardan 57'sinin entübe hasta olduğuna dikkat çekildi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, pandeminin küresel ölçekte her geçen gün yayılarak arttığını söyledi.

Tegnell, "Ne yazık ki, vaka sayısı her hafta daha fazla artmaktadır. Ne yazık ki, dünyada sürekli yeni vakalar yaşanıyor. Avrupa'da farklı bir durumumuz var, İspanya ve Avusturya'da biraz artış eğilimi gözleniyor. Ancak buna rağmen genel durum iyi görünüyor" ifadeleri kullandı.

İsveç'te genel durumun iyiye gittiğine dikkat çeken epidemiyolog, "her şeyden önce, yoğun bakımdaki hasta sayısında hızlı bir düşüş yaşanıyor. Hastanelerde tedavi gören hastalarımız var ancak, solunum cihazına bağlı hasta sayımızda önemli bir düşüş eğilimi var ve bu olumlu eğilim devam ediyor" şeklinde ifadelerde bulundu. Bunun yanı sıra günlük yoğun bakım hasta sayısında ciddi bir düşüş yaşanarak bu sayısının ortalama 10 hastaya kadar düştüğünü belirten Tegnell, yayılmayı engellemek için sosyal mesafeye dikkat etmek gerektiğinin altını çizdi.

Son günlerde basında yer alan kalabalık görüntülerin hoş olmadığını belirten Tegnell, yaz dönemiyle birlikte tatile çıkan insanların her alanda dikkat etmesi gerektiğine vurgu yaparak, virüsü yenmek istiyorsak, birey olarak kendimizi ve karşımızdakini korumak için, sosyal mesafemize dikkat etmeli ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız şeklinde konuştu.

Tegnell, dikkat edilmemesi halinde, önümüzdeki süreçlerde enfeksiyonun aniden dalgalanarak yükselebileceğine dikkat çekerek, bu konuda herkesin dikkatli olması gerektiği konusunda uyardı.

Halk Sağlığı Kurumu'nun üç farklı senaryo üzerinde durduğunu da hatırlatan Tegnell, Eylül ve Ekim aylarında salgının yeniden hız kazanabileceğine inanıyoruz dedi.

Eğer salgın yeniden hız kazanırsa başta Stockholm olmak üzere, büyük şehirlerde vaka sayılarında ciddi bir artış olması beklenebilir dedi.

Yeniden zirveler görmenin muhtemel olduğuna vurgu yapan Tegnell, kontrollü ve uzun vadeli zirveler görmek için belli bir platoda kalma hedefini benimsemek gerektiğini söyledi.

Tegnell, şuana kadar kapatmalarla salgın hızını düşürmeye çalışan her yerde, belli açılımlar olduğunda yeni bir dalga ile karşılaşmaya başladıklarını ve bunun zamanla yeniden hız kazanabileceğine dikkat çekerek, kontrollü bir yaşamın ve salgını bitirmenin mümkün olabileceğini kesin olarak söylemek pekte mümkün olmadığına işaret ederek, yaptığı değerlendirme de bu konuda daha gidilecek çok yol olduğuna işare etti.

Antikor testleriyle birlikte bağışıklık durumunu da incelediklerini belirten Tegnell, "İkinci kez covid-19' yakalanan çok az insan görüyoruz. Bu nedenle, değerlendirmemiz, covid-19'a yakalananlarda, antikor gelişmemiş olsa bile bağışık kazanıyor. Bu, sıfıra yakın şekilde enfekte olma ve başkalarına bulaşma riskini azaltır. Bu kişiler risk gruplarına ait olsalar bile insanlarla sosyalleşebileceğiniz anlamına gelir" şeklinde konuştu.

Tegnell, uçaklar, trenler, otobüsler, gemiler ve kalabalık kamp alanlarına dikkat çekti.

Son zamanlarda medya kuruluşlarında yer alan fotoğraflara bakınca, İsveçlilerin pandemiyi unuttuğu ve pandemi yokmuş gibi harekettiği izlenimi bulunuyor. Tüm bu görüntülere rağmen vaka sayımızda ciddi düşüş var. Daha az vaka alıyoruz. Ancak pandemi geçmiş değil, bulunduğumuz her ortamda dikkat etmemizde fayda var ifadeleri kullanan Tegnell, İsveç halkının yeterince liyakatlı olmadığının da kabul etti.

Tegnell Norveç içinde özel bir paragraf açtı.

İskandinav ülkelerinin salgını ele alma mücadelesinde, son zamanlarda İsveç'in mücadelede yeterli tedbir almadığı konusunda fikir birliği vardı. Ancak İsveç'te son zamanlarda düşen günlük vakalar düşerken, tedbirleri gevşeten Norveç'te vakalar artmaya başladı dedi.

Norveç halk sağlığı otoritesi, Norveç'in okullar başladığında bu sonbaharda tekrar kapanması gerekebileceği konusunda uyardı. Ancak biz aynı durumu yaşamayacağız ifadeleri kullanan Tegnell, stratejilerinin uzun vadeli meyvesini alacaklarına işaret etti.

Tegnell, halihazırda gelecekte daha avantajlı olacağımıza inanıyoruz dedi.

Editör: İsveç Gündemi