2018 ve 2019 yıllarının Nobel Edebiyat Ödülleri dün öğlen sahiplerini buldu. Özellikle 2018 yılı, İsveç Edebiyat Akademisi’ndeki taciz skandalı nedeniyle basını oldukça meşgul etmişti. Yaşanan skandallardan sonra Nobel Edebiyat Ödülü’ne 1 yıl ara verilmiş ve iki yılın ödülleri bu sene birlikte sahiplerini bulmuştu.

2018 yılının ödülü Polonyalı yazar Olga Tokarczuk’un oldu. 2019 ise tartışmalara konu olan isme ait: Avusturyalı yazar Peter Handke.

Olga Tokarczuk’un ödülü, edebiyat dünyasının genelinde övgüyle karşılandı. Peter Handke için ise işler pek de öyle gitmedi. Handke’nin Nobel’i geniş çapta tepki gördü. Ancak tepkinin sebebi yazarın edebi anlayışı ve yetkinliği üzerine değildi.

Peter Handke Politik Duruşu Nedeniyle Tepki Alıyor
Peter Handke siyasi düşünceleri nedeniyle eleştirilerin odağı oldu. Yugoslavya’nın dağılmadan önceki lideri Slobodan Miloşeviç’in lehine tutumu ve Srebrenitsa Katliamı’nı reddetmesi; Nobel Edebiyat Ödülü sonrası yeniden gündeme geldi. Handke, Lahey’deki hücresinde hayatını kaybeden Miloşeviç için cenaze töreninde konuşma da yapmıştı.

PEN America, bu sene için verilen ödüle dair açıklamada bulundu. Handke’nin aldığı ödülü reddettiğini duyuran kuruluş, Eski Sırp liderini ve soykırımcı Radovan Karadziç’i savunan birisinin Nobel’i almasını oldukça yadırgadıklarını açıkladı. Kanıtlanan savaş suçlarının bile gerçekliğini sorgulayan Handke’nin Nobel ile yüceltilmesi kararını ise açıkça kınadılar.

Peter Handke’nin Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmesini eleştirenler arasında Salman Rushdie ve Alex Shephard gibi isimler de var.

Handke ise zamanında verdiği bir söyleşide, kendisini bir yargıç değil, bir yazar olarak gördüğünü söylemişti.

Editör: İsveç Gündemi