İsveç, NATO ve Rusya Ukrayna savaş denklemlerinde her gün yeni gelişmeler yaşanırken, İsveç'in dünya çapında hazır mobilya şirketi IKEA'nın Rusya'dan kereste alımına devam ettiği ortaya çıktı.

İsveç basınında yer alan haberlere göre, IKEA mobilya üretimi için önemli ham maddelerden olan ağaç alımı Rusya'dan gerçekleştirmesiyle gündeme oturdu.

Ikea, Putin'in Ukrayna'yı işgalinden sonra Rusya ile ticareti durdurma sözü verdi.

Ancak hizmetleri durdurma ve çalışmaları askıya almaya rağmen, Rus ahşabı ticaretinin devam ettiği ortaya çıktı.

Tepkiler üzerine, Ikea Satın Alma ve Geliştirme Müdürü Robert Olsson, "Her şeyi bir anda kapatmadık" tedarikçilerimizden bazılarının biraz kereste satın almaya devam ettiğini söyledi.

3 Mart'ta "Ukrayna'nın işgalinden bir hafta sonra"  Ikea , mobilya şirketinin Vladimir Putin'in Rusya'sı ile iş ilişkisini kestiğini belirtti. Büyük mağazalar kapanacak ve şirket Rus mobilyalarını almayı bırakacaktı:

Şirket, internet sitesinde "Bu, Inter Ikea Grubu'nun Belarus ve Rusya'dan yapılan tüm ihracat ve ithalatı duraklattığı anlamına geliyor" dedi.

Rusya ile ilişkileri kesme kararı dünya çapında yankı buldu ve İsveçli şirket bir rol model olarak alkışlandı.

Ancak, Rusya ile ticaretin bazı bölümlerinin son iki aydır sessizce devam ettiği ortaya çıktı.

Ikea'da satın alma ve geliştirme müdürü Robert Olsson'un mobilya devi tedarikçilerine 25 Mart tarihli bir mektubunda, Ikea'nın Rus ahşap ve kereste alımlarının Nisan ayına göre geçen yıla göre yüzde 85 oranında azalması planlanıyor, ancak Belarus'tan farklı olarak bu, her şeyin durduğu anlamına gelmiyor.

Katı gereksinimler yok

Ayrıca şirketin bireysel mobilya tedarikçileri için belirli bir hacim gereksinimi de yoktur.

Mektupta, "Ikea ayrıca tüm tedarikçilerinden Rus ağaç hammaddesine olan bağımlılıklarını azaltmaya devam etmelerini bekliyor" deniyor.

Ikea'daki satın alma müdürleri arasındaki e-posta yazışmaları, hacimlerin Ikea tarafından onaylanması gibi belirli koşullar altında tedarikçilerin geçen yıla kadar Rus ahşabı satın alabileceğini gösteriyor. Karar, Ikea'nın satın alma organizasyonunda duygu uyandırdı.

Bir çalışan, bu ticareti kesintiye uğratmayarak Putin'i desteklememizin garip ve hiç iyi olmadığını söylüyor.

Savaşa ve insanların ölümüne rağmen, IKEA'nın Rusya'dan ağaç alımına devam etmesi İsveç'in önemli medya kuruluşları tarafından manşete taşınarak eleştiri odağına oturtuldu.

Editör: İsveç Gündemi