Almanya’da ölen insanlarin evlerini tasfiye eden Sinoplu Hüseyin Ersoy, ülkede gündem oldu. Baden-Württemberg eyaletinde yer alan Mannheim kentinde yasayan Ersoy, bir evde buldugu 557 bin euro ve 2 bin 700 Isviçre frankini mirasçisina geri vermesi sonrasi ülkenin gündemine oturdu. Almanya’da kahraman ilan edilen 45 yasindaki 3 çocuk babasi Ersoy’u, Almanya’nin gündemine oturan olay ise hayatini kaybeden bir adamin evini bosalttigi sirada bir dolabin kapagini açmasiyla basladi.

Isçi olarak 1999’da Almanya’ya gelen Ersoy yaptigi açiklamada, 17 sene bir fabrikada çalistiktan sonra fabrikadan ayrilip kendi isini kurdugunu belirterek, “Bosaltilmasi gereken evler, dükkanlar, bodrum katlari, çati aralari varsa bahçeler gibi yerlerin bosaltilmasi gerekiyor. Benim de ev bosaltma, daire bosaltma, is yeri bosaltma firmam var” dedi.



“ÇANTAYI AÇINCA IÇINDE KITAP DEGIL PARA OLDUGUNU GÖRDÜM”

Basina gelen olayin bosaltilmasi gereken bir daire isi ile basladigini aktaran Ersoy, “Normal bir sekilde isimizi aldik daire içinde isimiz bitince bodrumdaki oda bölümüne geçtim ertesi gün orada fazla is olmadigi için zaten bir sonraki güne birakmistim. Eski bir dolabin içindekileri bosaltirken, kutunun içerisinden bir torba çikti. Içerisinde kitap oldugunu düsündüm. Çantayi açinca içinde kitap degil para oldugunu gördüm” dedi.



“HIÇ BU KADAR ÇOK PARAYI BIR ARADA GÖRMEMISTIM”

Ilk basta çanta içerisindeki paralarin sahte oldugunu düsündügünü aktaran Ersoy, “Ufak bir kontrolden sonra paralarin sahte olmadigini anladim. Yüklü bir miktar oldugunu anladim ve heyecanlandim. Çünkü hiç bu kadar çok parayi bir arada görmemistim” ifadelerini kullandi.

“SAYDIGIMDA 557 BIN EURO ARTI 2 BIN 700 ISVIÇRE FRANK’I VARDI”

Dairedeki islerini bitirdikten sonra bulduklari paralari saymak üzere eve götürdüklerini aktaran Ersoy, “Isimizi bitirip paralari eve götürdüm. Saymam gerektigini düsündüm. Çünkü az bir meblag degil. Saydigimda 557 bin euro arti 2 bin 700 Isviçre Frank’i vardi” dedi.

Paralari saymasinin ardindan esi ve çocuklarina durumu anlattigini ifade eden Ersoy, “Esimle ve çocuklarimla konusup, bu paranin bize ait olmadigini düsünerek parayi teslim etmek üzere bayani aradik. Kendim imam hatip mezunu oldugum için kul hakkinin miras hakki oldugunu düsünerek teslim ettik” dedi.



“RABBIM HER SEYLE BANA GELIN AMA KUL HAKKIYLA GELMEYIN DIYOR”

Ersoy, “Rabbim her seyle bana gelin ama kul hakkiyla gelmeyin, diyor. Bunu bilerek o parayi sahiplenemezdik. Alman bayani aradigimizda isimizi bitirdigimizi ve anahtari teslim etmek istedigimizi ayni zamanda evde bir miktar para buldugumuzu fakat miktari belirtmeden izah ettik” dedi.



“KORONA VIRÜS TEHLIKESI SEBEBIYLE BIZIMLE GÖRÜSMEK ISTEMEDI”

Covid-19 salgini nedeniyle paranin mirasçisinin kendileriyle ilk etapta görüsmek istemedigini aktaran Ersoy, “O zamanlar Covid-19’un en yogun dönemleri oldugu için bayan korona virüs tehlikesi sebebiyle bizimle görüsmek istemedigini belirtti.

Ben israrla görüsmemiz gerektigini belirttim. 9-10 gün sonrasi için randevu verdi. Kendisi bu civarda degildi ve baska bir sehirde yasiyordu. Ailenin tek çocuguydu” dedi.



“KENDISININ RIZASI OLMADAN KESINLIKLE 1 EUROYA DAHI DOKUNAMAYACAGIMIZI SÖYLEDIK”

Esiyle birlikte dairede bulduklari parayi mirasçisina teslim etmeye gittiklerini belirten Ersoy, mirasçiya ilk olarak kendisini buraya getiren kuvvetin Islamiyet oldugunu belirttigini aktararak, “Kendisinin rizasi olmadan kesinlikle 1 euroya dahi dokunamayacagimizi söyledik. Ben bunu kendim söyledim ve konusmanin devamini esime biraktim. Bayan esime ne kadar para buldunuz diye sordu. Esim tahmin edin deyince bayan 500 euro ya da 600 euro civari olabilir diye tahmin etti” dedi.



SAKA YAPTIGIMIZI ZANNETTI

Mirasçinin tahminlerinin yanlis oldugunu kendisine söyleyince kadinin kendilerine "50 bin euro olamaz" dedigini aktaran Ersoy, “Esim 50 bin euro degil ama 550 binden fazla oldugunu söyleyebilirim, dedi.

Kendisi saka yaptigimizi zannetti. Parayi kendisine gösterip masanin üzerine koyunca o da sok geçirdi. Çünkü babasinin böyle bir parasi oldugundan kendisinin de haberi yokmus. Emaneti sahibine teslim edince kuslar gibi hafifledim. Kul hakki yemeyi Allah kimseye nasip etmesin” dedi.

Sergiledigi ahlakli davranisla tüm kesimlerin takdirini kazanan Ersoy, birçok kisiden kutlama ve tebrik mesajlari aldi.

Editör: İsveç Gündemi