FEDERAL Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanı Lisa Paus, Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser, Federal Kriminal Dairesi (BKA) Başkanı Holger Münch ile Kadına Şiddete Karşı Telefonda Yardım Başkanı Petra Söchting, Berlin’de düzenledikleri basın toplantısında pandemi döneminde aile içi şiddet suçunun hâlâ çok yüksek olduğuna dikkati çektiler. Yapılan açıklamada, bir yıl öncesine nazaran 2021 yılında yüzde 3 civarında bir düşüş kaydedildiği halde ülke genelinde geçen yıl aile içi şiddet suçu sayısının 143 bin 604’ü bulduğu, aile içi şiddetin yüzde 80’inin kadınlara, yüzde 20’sinin erkeklere dönük olduğu, özellikle kadınların eski ve yeni partnerleri ile eşleri tarafından fiziksel ve psikolojik olarak hedef alındığı, ayrıca tehdit edildikleri belirtildi.

YARALAMA, TEHDİT, TECAVÜZ...

BKA tarafından hazırlanan 2021 yılına dönük Aile İçi Şiddet Raporu’nda, şiddet suçlarının yüzde 59.6’sının yaralama, yüzde 24.2’sinin tehdit, yüzde 12.2’sinin ağır yaralama, yüzde 2.3’inin cinsel tecavüz ve yüzde 0.3’ünün de cinayet olduğu yer aldı. 2021 yılında 109’u kadın 12’si erkek 121 kişinin partnerleri veya eşleri tarafından öldürüldüğü açıklandı. Almanya’da yaşayan göçmen kökenliler arasında geçen yıl 35 bin 577 aile içi şiddet suçu işlendiği saptandı. Bu suçlardan yüzde 11.8’inin Türkiye, yüzde 10.9’unun Polonya, yüzde 7.5’inin Suriye, yüzde 6.5’inin Romanya kökenliler tarafından işlendiği kaydedildi. Türkler arasındaki aile içi şiddet suçunun 4 bin 200’ün kadın, 1161’inin erkeğe dönük olduğu açıklandı.

SUSMAYIN, ŞİKÂYET EDİN

Aile Bakanı Paus ile İçişleri Bakanı Faeser, aile içi şiddete maruz kalan kadınların çoğunun polise şikâyette bulunmadığından hareket edildiğine dikkati çektiler. Bu konuda hem kadınları hem de toplumu daha duyarlı olmaya çağıran iki bakan da hükümet olarak gerekli önlemlerin alındığını, şiddet suçlarına dönük cezaların artırılması için ilgili birimlerin çalışmalarını sürdürdüğünü, ancak hem kadınların hem de yakınlarının aile içi şiddete kesinlikle göz yummaması ve ilgili birimlere başvurması gerektiğini söylediler. İki bakan, hem kadın hem de erkeklere danışma hizmeti veren merkezlerin sayısının artırılacağını açıkladı.

Editör: İsveç Gündemi