İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, elçilik çalışanlarının transferi ile ilgili sürecin sorunsuz şekilde gerçekleştiğini attığı tivit ile duyurdu.

Linde, "Çabalarınız için çok teşekkürler ve eve hoş geldiniz" ifadeleri kullandı.

Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmesinden iki günden kısa bir süre sonra, Kabil'deki büyükelçilikteki İsveç personeli İsveç topraklarına indi. Salı sabahı Stockholm'de oldukları haberi geldi.

Ann Linde bir tweet'te, "Gece boyunca, Dışişleri Bakanlığı, Sida, İsveç Göç Kurulu, Polis Otoritesi ve FBA'dan Kabil'deki İsveç büyükelçiliği personeli Stockholm'e tahliye edildi" diye yazdı.

Linde: "İndiler ve iyi korunmuş durumdalar. Çabalarınız için çok teşekkür ederim ve evinize hoş geldiniz!" ifadelerine yer verdi.

Askeri uçakla çıkarıldılar

Pazartesi günü, binlerce insan ülke dışına çıkma umuduyla Kabil Havalimanı'nda toplanırken dramatik sahneler yaşandı. Ann Linde, saat 10'da düzenlediği basın toplantısında İsveçli personelin Amerikan askeri uçakları tarafından Kabil'den Katar'daki Doha'ya uçtuğunu doğruladı.

Daha sonra, diğer şeylerin yanı sıra, uzun süredir yemek yiyemedikleri için çalışanların biraz yorgun ve bitkin olduğunu söyledi.

Kabil'de bulunan 19 elçilik çalışanı olduğu belirtildi. Ancak bölgede çalışan İsveçlilerin bazıları Kabil'de. İsveç dışişleri oradaki İsveçli vatandaşların transferi için girişimde bulunduğu andak havaalanında çıkan kargaşada ve ticari hava trafiğinin durdurulması nedeniyle ortaya çıkan tablo nedeniyle tahliyenin gerçekleşemediği ifade edildi.

Linde, Kabil'deki İsveçli vatandaşlarla ilgili tahliyenin nasıl yapılacağını bilmediğini, havalimanında kaos olduğunu ve süreci takip ettiklerini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı, 2014 yılına kadar Silahlı Kuvvetler için çalışanların yanı sıra yerel çalışanları ve ailelerini de eve getirmek için çalışıyor. Ancak ne zaman tahliye edilebilecekleri ile ilgili bilgi verilmedi

Dışişleri Bakanı dünkü basın toplantısında, tahliye tamamlanmadan önce hiçbir şey söylemeyeceğim dedi.

Editör: İsveç Gündemi