Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Finlandiya’nın NATO üyeliği için Meclis’teki onay sürecini başlatma kararı alan Türkiye’ye İsveç’in katılımını da hızla onaylaması çağrısında bulundu.

Sullivan yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya’nın NATO’ya üyelik protokolünü Meclis’e gönderme kararını memnunlukla karşıladığını ve sürecin hızla tamamlanmasını beklediğini kaydetti.

Açıklamada, “Türkiye’yi İsveç’in üyelik protokolünü de hızla onaylamaya teşvik ediyoruz” denildi.

Macaristan’a da hem Finlandiya hem de İsveç’in onay sürecini gecikmeden tamamlama çağrısı yapılan açıklamada, “İsveç ve Finlandiya, NATO’nun değerlerini paylaşan, ittifakı güçlendirecek ve Avrupa güvenliğine katkı sağlayacak güçlü ve yetkin ortaklardır” ifadeleri kullanıldı.

ABD’nin her iki ülkenin de bir an önce NATO üyesi olması gerektiğini düşündüğü kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokollerinin Meclis tarafından onaylanacağına ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Blinken, Türkiye’nin İsveç’in katılım protokollerini de onaylaması çağrısında bulundu: “Hem Finlandiya hem İsveç ittifakı güçlendirecek.”

Editör: İsveç Gündemi