Rusya'nın Ukrayna'yı işgal sürecinden bu yana askerli ilişkiler bakımında üst düzey işbirliği içine giren iki ülke arasındaki ilişkiler tarihte ilk kez bu kadar arttı.

İsveç ile ABD arasında bu süreçte çok sayıda askeri işbirliği görüşmesi ve anlaşmaları üzerinde yoğun çalışmalar yapıldı. İsveç'in NATO'ya başvuru süreci devam ederken, İsveç sınırlarının güvenliğini sağlamak için ABD ile yeni bir askeri işbirliği imzalandı.

ABD'nin üst düzey askeri yetkilileri, iki ülke arasındaki işbirliğinin çok önemli olduğunu ve askeri birliklerinin İsveç'i savunmaya hazır mesajını son dönemlerde sıkça dile getiriyor.

İsveç ordu komutanı General Karl Engelbrektson, savaş durumu söz konusu olduğunda ABD ile iyi dost olmanın yanlış olmadığını söyledi.

Anlaşma, ABD ve İsveç için askeri operasyonları birlikte yürütmek için daha büyük fırsatlar ve birçok yönden İsveç NATO üyeliği için belirsiz ve zorlu başvuru döneminde değerli olduğu vurgulandı.

Perstorp ile Klippan arasındaki 21 nolu karayolunda seyir halindeki araç alev aldı Perstorp ile Klippan arasındaki 21 nolu karayolunda seyir halindeki araç alev aldı

"Güçlü bir ortaklığımız var. Strateji, teknoloji ve rutinleri paylaşıyoruz" diyen ABD'li general James McConville, arktik çevre konusunda endişeli olduklarını ve İsveç ordusunun bu bölgede uzman olduğu ifadeleri kullandı.

Öte yandan ABD'li General, "Birliklerimiz İsveç'i savunmaya hazır" sözlerini yineledi.

McConville, "Avrupa'da barışın, istikrarın, güvenliğin ve refahın olması herkesin çıkarınadır ve buna sahip çıkmalıyız" dedi.

İki ülke arasında son dönemlerde ortak tatbikatlar olmak üzere birçok ortak hareket gerçekleşti. Birkaç ay önce ABD'nin bombardıman uçakları İsveç semalarında uçmuş ve olası bir savaş halinde çok yönlü çalışmalar yürütülmüştü. İki ülkenin imzaladığı askeri anlaşmalarla ABD'nin askeri varlığı İsveç'te daha fazla kendini göstermeye başladı.

Editör: İsveç Gündemi