İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, İsveç hükümetinin, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasından derin endişe duyduğunu bildirdi.
Wallström, bakanlığının resmi internet sitesinden konuya ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Wallström, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"İsveç hükümeti ABD'nin Kudüs kararından derin endişe duymaktadır. Uluslararası hukuk ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına aykırı bir durum söz konusu. Karar uzun süredir problemli olan bir bölgede barış görüşmelerini sekteye uğratıp istikrarsızlık getirecek. ABD'nin aldığı karar, Avrupa Birliği (AB) ve İsveç'in Kudüs'e bakış açısını etkilemiyor."

İsveç Protestan Kilisesi (Svenskakyrkan) Başpiskoposu Antje Jackelen da ABD'nin kararına ilişkin bir mesaj yayımladı.

Jackelen mesajında, "Başkan Trump'ın aldığı tek taraflı Kudüs'ün statüsünü değiştirecek karardan dolayı büyük endişe duyuyoruz." değerlendirmesini yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, düzenlediği basın toplantısında, BMGK'nın 1980'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

Trump ayrıca, Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.
Editör: İsveç Gündemi