Yeni mustasyonun tespit edildiği ülkelerin seyahatleri durdurması ve insan trafiğini azaltmaya yönelik sert önlemler devam ederken, İsveç'te virüsün yeni türüne henüz rastlanmadığı belirtildi.

Durdurulan uçuşlar ve yolcuların testleri şimdi giderek daha fazla Avrupa ülkesi yeni virüs varyantını dışarıda tutumak için önlemlerini sıkılaştırıyor.

Ancak İsveç henüz hiçbir şeyi değiştirmiyor.

Dışişleri Bakanlığı basın sorumlusu Sara Brynedal, konuya bakıyoruz dedi.

Mevcuttan yüzde 70 daha bulaşıcı olabilen yeni virüs mutasyonu ile ilgili alarm, kısa sürede Avrupa'da endişe yarattı.

Sadece Pazar günü, İtalya, Avusturya, Hollanda ve Belçika gibi bazı ülkeler İngiltere'ye ve İngiltere'den tüm uçuşları durdurdu. İrlanda hem uçuşları hem de feribotları durdurma kararı alırken, İsveç'te henüz bir gelişme görülmüyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'den AB'ye ortak uçuş yasağı getirmek istiyor. Focus Online'a göre Merkel, konuyu görüşmek için Fransa Macron ile görüşecek.

Akşam üstü, AB'nin yeni virüs varyantı ile ilgili bir video konferans düzenlediği söylendi.

Norveç PCR test sonucu zorunlu kıldı

Norveç, İngiltere'den seyahat edecek herkesten negatif korona testi talep etmeyi kararlaştırdı.

Ek olarak, gelen yolcuların covid-19 ve karantina sürecinde tekrar test yapması şartı bulunuyor.

Norveç Sağlık Müdürlüğü web sitesinde, yeni virüs varyantının Norveç'te yayılmasını önlemek için daha fazla önlem almayı düşündüklerini yazdı.

"Değiştirilebilir"

Ancak İsveç tarafından şu anda daha fazla önlem alma planı yok.

Dışişleri Bakanlığı, diğer AB ülkelerinin aldığı önlemlere dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı basın iletişimcisi Sara Brynedal, Birleşik Krallık'a bir seyahat tavsiyesi vermenin bir nedeni olup olmadığı sorusuna bakıyoruz dedi.

Risk durumun caydırıcı kararlar verebiliriz, ancak adımlar FHM'nin tavsiyesi üzerine atılıyor dendi.

Anders Tegnell, Aftonbladet'e gönderdiği bir e-postada, yeni virüs varyantının Eylül ayından beri İngiltere'de olduğunu ve son haftalarda daha yaygın hale geldiğini yazdı.

Varyant, enfeksiyonun yayılmasının arttığı bölgelerde bulunuyor ve İngiliz yetkililer virüsün özellikleri ile enfeksiyonun yayılması arasındaki bağlantıyı araştırıyor.

Tegnell, "Şu anda bildiğimiz kadarıyla, VUI202012 / 01 ile enfekte olmanız durumunda covid-19 hastalığı, diğer SARS-CoV-2 varyantlarıyla enfekte olmanızdan farklı değildir" diyor.

Ancak otorite, yeni virüs varyantı nedeniyle İsveç'in de gerek duyulması halinde harekete geçebileceklerini belirtiliyor.

Genel Müdür Johan Carlson, İsveç Halk Sağlığı Dairesi, diğer AB ülkelerinin yetkilileriyle istişare içinde durumu izlediklerini ve analiz ettiklerini, konunun devam eden ele alınmasına ilişkin bir karar alındığında gerekli bilgilendirmeleri yapacaklarını belirtti.

İngiltere dışında, Danimarka, Belçika, Hollanda ve Avustralya'da birkaç vaka tespit edildi.

İsveç'te yeni virüs türü ile ilgili bir hazırlık olmaması ve yetkililerin daha önceki ilk söylemlerinde ki gibi normal davranmaları, İsveç yine geç mi kalacak sorusunu akla getiriyor.

Editör: İsveç Gündemi