Bağımsız internet haber portalı EUobserver’da yer alan habere göre, Serbestlikte yeni bir adım atılmasını öngören tasarı kamuoyuna, AB’nin bazı “tehlikeler” sebebiyle Yunanistan gibi sığınmacı akını için transit bölge haline gelen ülkeleri "pasaportsuz Schengen" bölgesinden uzaklaştırmak istediği haberlerinin ardından sızdı.
Haberde, Yunanistan'ın, sınır denetiminde AB'nin sınır güvenliğinden sorumlu kurumu Frontex ile işbirliği yapmamakla eleştirildiğine de işaret ediliyor.

Avrupa'da denetim sıklaştırılıyor
Bu arada, AB'nin "tehlike" olarak adlandırdığı ve Suriye’deki iç savaş ile Al Nusra tehdidi sebebiyle bölgeden gelen yoğun göç, özellikle Türkiye üzerinden Yunanistan güzergâhını takip ederek Avrupa ülkelerine akmaya devam ediyor.

Almanya'da da Eylül ayında yoğun sığınmacı dalgasının Avusturya üzerinden ülkeye gelmesi sırasında, yeni önlemler başlatmıştı. Bunu, Çek Cumhuriyeti ve Slovaky'daki benzer önlemler takip etti ve Avusturya, Macaristan sınırında kontrolünü artırdı.

Hollanda, İsveç ve Macaristan'da da sınır denetimleri sıklaştırılmıştı.
Bu bağlamda AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Schengen vizesinin yürürlükten kalkmaması için sınırların denetiminin daha iyi sağlanması yönünde çağrı yapmıştı.
Editör: İsveç Gündemi