AB ülkelerinde süresiz oturma iznine sahip olsalar dahi üçüncü ülke vatandaşlarının köken ülkelerinde aylarca kalmasına izin verilmiyordu. Örnek olarak 6 aydan fazla Türkiye’de kalanlar, dönüşte sorun yaşadığı gibi, oturma izinleri de iptal ediliyordu. Avrupa Adalet Divanı bu kararıyla AB vatandaşı olmayan milyonlarca yabancının haklarının kalıcı olduğuna karar verdi.

Uzun süre kalınamıyordu

Avrupa Adalet Divanı kararında Avusturya’yı bir Kazakistan vatandaşının oturma iznini uzatma başvurusunu kabul etmeye mahkum etti. Kazakistanlı bir vatandaşın oturma izni için müracaat ettikten sonra aylarca Avusturya’ya gelmediği ve birkaç günlüğüne uğrayıp gittiği öğrenildi. Avusturya makamları da yurtdışında 6 aydan fazla kaldığı gerekçesiyle Kazakistan vatandaşının oturma iznini uzatmadı.

“Birkaç günlük ikamet yeterli”

Oturum kartı iptal olan Kazakistanlı vatandaş mahkemeye başvurdu. Viyana İdare Mahkemesi Avrupa Adalet Divanı’na, “Bir kişinin 12 ay içinde herhangi bir günde fiziki varlığı, uzun süreli yurtdışı ikameti nedeniyle oturma iznini korumaya yeterli mi? Yoksa kişi birbirini takip eden 12 ay içinde belirli bir süre AB üyesi ülkede ikamet etmek zorunda mıdır?” sorusunu yöneltti. Avrupa Adalet Divanı buna “Birkaç günlük ikamet yeterli” cevabını verdi.

Kaynak: https://www.arti33.com/avrupa-birligi-adalet-divanindan-oturum-kartlariyla-ilgili-onemli-karar/

Editör: İsveç Gündemi