AB Komisyonu Türkiye'de gerçekleşen seçimlerin ardından bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetiminde güvenilir bir ortak olarak kalacağının umulduğu belirtildi.

Konuyla ilgili olağan basın toplantısında konuşan Avrupa Komisyonu sözcüsü, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğindeki Türkiye'nin Avrupa Birliği için önemli, göç, güvenlik, bölgesel istikrar ve terörle mücadele gibi konularda güvenilir bir ortak olarak kalacağını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

AGİT'TEN AÇIKLAMA

Öte yandan seçimlerin tamamlanmasının ardından bir açıklamada Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) geldi. 


Seçimleri çok sayıda gözlemci ile takip eden AGİT'in açıklamasında, katılım oranının yüksekliğine dikkat çekildi ve bu durumun Türkiye toplumunun demokrasiye bağlılığını kanıtladığı belirtildi.

AGİT açıklamasında, "Temel özgürlükler üzerine uygulanan bazı kısıtlamalar bu seçimlere etki etti. Kısa süre içerisinde Türkiye'nin bu kısıtlamaları kaldırmasını umuyoruz." ifadelerine yer verildi. 

ALMANYA: GÖZALTINA ALINANLARIN GÖZLEMCİ OLDUĞUNU DOĞRULAYAMAYIZ

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, federal hükümet ve gelecekteki Türk hükümeti arasındaki çalışma ortamının yapıcı ve verimli olacağına inandıklarını söyledi.

Seibert, Berlin'deki Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'deki seçimleri kısaca değerlendirdi.

Hükümetin Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini izlediğini ve dikkate aldığını belirten Seibert, ''Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan geçici sonuçlara göre bu başkanlık seçimini kazandı. AK Parti ve MHP'den olusan ittifak parlamentoda çoğunluğu sağladı.'' dedi.

Seibert, Türkiye-Almanya ilişkilerine ilişkin, ''Her iki ülke hükümetleri, yani federal hükümet ve gelecekteki Türk hükümeti arasındaki çalışma ortamının yapıcı ve verimli olacağına inanıyoruz.'' değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Angela Merkel'in böyle durumlarda her zaman adet olduğu üzere uygun bir zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik edeceğini vurgulayan Seibert, öğleden sonra açıklanması beklenen Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) seçim izleme grubunun izlenimlerini bekleyeceklerini dile getirdi.

Dışişleri sözcüsü Maria Adebahr ise Şırnak'ta 3 Alman vatandaşının gözaltına alındığını belirterek, ''Ancak bu kişilerin seçim gözlemcisi, yani AGİT bağlamında gözlemci olduklarını doğrulayamam. Alman büyükelçiliği 3 tutukluyla da irtibat halindedir. Onlara konsolosluk hizmetleri veriyoruz ve nasıl yardımcı olabileceğimize bakıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Editör: İsveç Gündemi