Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının Rusya tarafından veto etmesini eleştirerek, "BMGK'nın Halep'teki saldırılara sessiz kalması ve Rusya'nın kararı veto etmesi benim için çok üzüntü verici. Suriye'deki savaşın diyalogla çözülmesi lazım.'' dedi.
Resmi temaslar için İsveç’te bulunan Mogherini, Dışişleri Bakanı Margrot Wallström ile bir araya geldi. Mogherini, görüşmenin ardından Wallström ile basın açıklamasında bulundu.

Suriye'nin Halep şehrinde yaşanan çatışmaların durdurulmasını kapsayan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını Rusya'nın veto etmesine tepki gösteren Mogherini, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Halep'teki saldırılara sessiz kalması ve Rusya'nın kararı veto etmesi benim için çok üzüntü verici. Suriye'deki savaşın diyalogla çözülmesi lazım." diye konuştu.

AB'nin Halep'e insani yardımları ulaştırmak için yoğun çaba harcadığını kaydeden Mogherini, "Batnın, Halep'e insanı yardım ve tıbbi yardım ulaştırmasının bir yolunu bulmamız lazım. Savaşı siyasi diyalogla durdurmamız lazım. Suriye'de savaş ve çatışmaların siyasi diyalogla sonuçlanması için Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanlarının yoğun çalışma yürütmesi lazım." şeklinde konuştu.

Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşmasına da değinen Mogherini, ''Türkiye ile aramızdaki sığınmacı anlaşması devam ediyor. Bizim açımızdan bir sorun yok." dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Margrot Wallström de görüşmede Halep'teki saldırıların durdurulması için Mogherini ile fikir alış-verişinde bulunduklarını söyledi.

Orhan Karan /Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi