Uzmanlar, bu hafta soğuk geliyor uyarısında bulunarak, Svealand mevsimin ilk kar yağışını alabilir dedi.

Kasım şimdiye kadar alışılmadık derecede sıcak geçti. Ülkenin bazı bölgelerinde ortalama sıcaklık normalden iki ila beş derece daha yüksekti.

Ancak hafta sonuna doğru daha düşük sıcaklıklar bekleniyor. Norrland'ın çoğunda, gün içinde bile eksi dereceler olabilir ve ilk kar İsveç'in merkezine düşebilir.

"Daha soğuk havanın geleceği, oldukça açık" diyen SMHI meteorologu Sofia Söderberg, Perşembe gününden itibaren ülke genelinde hava daha soğuk olacak ve güneyde yağış olacağı, Norrland ve Svealand'ın en güney kesimlerinde kar yağışları görülebileceğini söyledi.

Daha soğuk hava, daha normal mevsimsel sıcaklıklar anlamına geliyor.

Sofia Söderberg, "Svealand'ın merkezindeki ilk kar genellikle Kasım ayı ortasında geliyor" ifadeleri kullandı.

Småland'da sıcaklık rekoru

Kasım ayındaki alışılmadık derecede sıcak hava, Småland'ın Gladhammar'ı için de yeni bir sıcaklık rekoru anlamına geliyordu. 6 Kasım'da sıcaklık 18,4 derece idi ve bu 52 yıldan bu yana en yüksek sıcaklık olarak ölçüldü. En son rekor 1968'de Skåne, Ugerup'da yaşanmıştı.

Kasım neden bu kadar sıcaktı?

"Düşük ve yüksek basınç dağılımı ile soğuk ve sıcak hava kütleleri zaman zaman güneybatıya doğru bir hava akışı sağlamış ve sıcak hava İsveç üzerinden getirilebilmiştir" diyen Sofia Söderberg, Kuzey Atlantik'teki düşük basınç aktivitesinin periyodik olarak ekstra ılık hava ile duruma katkıda bulunduğunu söyledi.

Dağlarda kar

Daha soğuk hava merkezlere gelmeden önce, ılıman ve gri havanın hafta başında bile devam etmesi bekleniyor. Hava bulutlu ve ılıman, ülkenin çoğu yerinde 5-10 derece olacak.

Yağmurun güneybatıdan çekilmesi ve ardından kuzeye doğru hareket etmesi bekleniyor. Salı günü, dağlarda kısmen kar olarak gelen kuzey Norrland'da sağanak yağış olacak bekleniyor. Haftanın ortasında, oldukça rüzgarlı olan ülkenin kuzey kesimlerinde bir miktar kar yağacak gibi görünüyor.

Editör: İsveç Gündemi