Berga yaşlı bakım evindeki 96 yaşlıdan 27'sinin bir kaç gün içinde yaşamını yitirmesi yaşlı evlerindeki tedbirsizlik tartışmalarını beraberinde getirdi.

Aynı yaşlı bakım evinde babasını kaybeden Helén Glückman, yetkililere seslendi. En azından bundan sonrası için bir şeyler yapın çağrısında bulundu.

Toplam 96 yaşlının kaldığı yaşlı bakım evinde yaşlılardan 27'si koronavirüs salgınına yakalayanarak hayatını kaybetti. 

Yaşlı bakım evinde çalışan personel ve kalan yaşlıların akrabaları uyarıyor.

Babasını kaybeden Helen Glückman, "Politikacılarımızın bu işin ne kadar kötü yapıldığını anlamasını istiyorum. Bu önemlidir. Şu anda bana yardım etmeyebilirler, ancak gelecek için önemli" dedi.

Berga yaşlı ve bakım evleri Solna'da bulunuyor ve İsveç Çalışma Ortamı Kurumu raporuna göre 96 yaşlıdan 27'si hayatını kaybederken, sert eleştiriler alıyor.

Özellikle virüsün yaşlı bakım evine nasıl yayılmış olabileceği konusu kritik bir öneme sahiptir.

Sendika'dan İsveç Çalışma Ortamı Kurumuna yapılan bildirimde, "şimdiye kadar toplam 96 yaşlıdan 27'sinin ölmesi son derece zor bir durum" olduğu belirtiliyor.

Çalışanların yarısının hastalık izninde, çalışmaya devam edenlerin ise yaşlı bakım evinde enfeksiyon riskiyle çok zor koşullarda çalıştığı belirtildi.

"Ekipman eksikliği"

Çalışanlar "koruyucu ekipman eksikliği" ve "mevcut koruyucu ekipmanların nasıl kullanılacağı hakkında bilgi eksikliği" bulunuyor.

Helen Glückman, "Çok korkunç. Çünkü personele enfeksiyonun yayılmasını azaltma fırsatı verilmedi" dedi.

Raporda, tek kullanımlık malzemeler geri dönüştürülüyor. Ekipmanlar dikkatsiz ve hijyenik olmayan bir şekilde saklanıyor.

Güvenlik temsilcisi, hem enfekte olmuş hem de enfekte olmamış personelin, aynı iş elbiseleri, maske ve koruyucularla departmanlar arasında enfeksiyonun daha fazla yayılma riski ile hareket ettiği konusunda uyardı.

İşletme sahipleri: "Doğru değil"

Yaşlı konut sahibi olan grubun CEO'su Sakarias Mårdh, bildirimde yer alan bilgilerin doğru olduğunu düşünmediğini söyledi.

Mårdh, "Örneğin, koruyucu ekipman ile ilgili olarak, Halk Sağlığı Kurumu tarafından sunulan tavsiyelere dayanarak koruyucu ekipmana iyi erişim sağladık" dedi.

Sakarias Mårdh, hayatını kaybeden yaşlılarla ilgili yorum yapmak istemedi.

Ölümlerle ilgili  Mårdh, "Elbette arşatırmaya etmeye devam edeceğiz" ifadeleri kullandı.

İşletme müdürü Stefan Amér daha önce, konaklama personelinin doğru koruyucu ekipmanı almasının ne kadar önemli olduğu sorusunu gündeme getirdi ve ayrıca yaşlıların bakım evine yerleştirilmeden önce test edilmesinin önemli olduğunu düşünüyor.

Amér, "Örneğin, Stockholm bölgesinde yaşlı evlerine taşınması gereken hastaların test edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Huzurevine taşınmak üzereyseniz, enfeksiyonu beraberinizde getirebilirsiniz" dedi.

Tespit edilen rakamlara göre Stockholm bölgesinde hayatını 1.319 ölümün 594'ü yaşlı bakım evlerinde yaşandı.

Editör: İsveç Gündemi