İsveç sınırında görev alan askerler İsveç'ten Norveç'e izinsiz girmeye izin vermiyor.

Dağlardaki yollar boyunca askeri araçların kontrol noktaları oluşturarak birçok noktada geçişleri engellemeye çalışması, İkinci Dünya Savaşı'nı akla getiriyor.

İskandinavya'daki koronavirüs merkezi haline gelen İsveç'e karşı neredeyse tüm komşular sınırlarını kapatarak, sert önlemler aldı. Bunlardan en sert önlem alan komşu ülkeler arasından biri olan Norveç.

Norveç neredeyse dört haftadır, koronadan etkilenen İsveç'ten eve dönerken Norveçliler için katı bir kural uygulayarak 14 gün karantinaya alıyor ve Norveç vatandaşı olmayan hiç kimseye giriş izni vermiyor.

Gözetim en öncelikli konu ve polise görevi yerine getirmesi için Norveç ordusundan askerlerde görevlendirildi.

Engellenen yol

Norveç tarafındaki Bjørnfjell'de, Riksgränsen'den bir kartopu atıyor, iki askeri araç E10'u engelliyor.

Issız yolda kar ve fırtınaya rağmen, yollarda kontrol sağlayan askerlerin zaman zaman kar topu oynadığı da bazı görüntülere yansıdı.

Sınıra konuşlandırılan askerin fırtınaya karşı da tedbirli olması gerektiğine dikkat çeken İsveç medyası, görüntülerin İkinci Dünya Savaşı dönemini hatırlattığını dile getirdi.

Sınırın kapalı olması iyidir ve kontrolün olması gerektiğine inanılıyor.

İstisna yok

Genellikle Lofoten dışındaki Harstad'da ailesiyle birlikte yaşayan Odd Raymond Nerkvern, yerel havalimanındaki güvenlik kontrolünde çalışıyor.

Şimdi burada, on kişilik grubuyla birlikte beş gündür diğer askerlerle kışlada kalıyor.

Norveçlilerin İsveç'e gitmelerine izin veriliyor. Kabin sahipleri evlerine bakmakta, kar küreklemekte, buzdolabını boşaltmakta ve biraz alışveriş yapmaktadır denildi

Odd Raymond Nerkvern, "Herkesin isimlerini not ediyoruz ve akşam geri geldiklerinde kontrol ediyoruz. Bir gecede giderlerse karantina uygulanır. İstisnasız" ifadeleri kullandı.

"Anlayış"

İsveçlilerin oturma izni veya başka bir özel belge göstermesi halinde izin veriliyor. Aksi takdirde hoş karşılanmazlar.

Yolcu treni yok.

25 yaşındaki polis Aleksander Berg, arabasında yalnız hareket ediyor. Ülkenin aşağısında uzun bir sürüş mesafesinde olan Hedmark'dan geliyor ve daha önce hiç bu kadar kuzeyde olmamıştı.

"Ülkeyi koruyor"

Polis memuru olarak, sınırın güvenliğini sağlamak için şu ana kadar çalışan 150 kişiden biri ve geçen yıl polis okulundan mezun olduğunda hayal edebileceği bir şey değildi. 

"Ülkeyi korumamızın iyi olduğunu düşünüyorum, böylece mümkün olan en az sayıda hastalık vakasını almamız gerekiyor" diyor polis memuru.

Norveç ve İsveç'te enfeksiyonun yayılması başlangıçta aynı yolu izliyor gibiydi. Ancak daha sonra İsveç'te salgının tatil dönüşüyle birlikte hızla yayılarak farklılık gösterdiği söylendi.

Sınırdaki görevliler, şimdi eğriler farklı yönlerde ilerliyor: Sınırı kontrol etmeye başladığımızda, Norveç ve İsveç'teki ölümler eşitti ama şimdi çok farklı diyor.

İsveç için edişleri var

İsveç'in komşu ülkede hala açık sürprizler ve kaygılar olmaya devam etmesini bekliyorlar.

Son zamanlarda, Norveç Hemşire Derneği Narvik'in belediyesini iki İsveç hemşiresinin karantinaya almasına izin vermesi nedeniyle şiddetle eleştirdi. Ancak sağlık çalışanlarının virüse daha açık olduğu ve ülkeye girdiklerinde karantina uygulanması gerekiyor denildi.

Aleksander Berg: "Her ülkenin kuralları vardır. Umarım İsveç için iyi gider" dedi.

"Şaşılacak bir şey yok"

Sınır kontrollerinde yük taşıyan araçları durdurup kontrol eden askerlere tepki yok. Sürücüler durumu normal karşılıyor. 

Sınır kontrolünden geçen sürücüler yaşanan "O kadar garip değil. Herşey yolunda" diyor.

Editör: İsveç Gündemi