Uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra Türkiye gümrüğüne gelenler büyük bir heyecan yaşıyor. Avrupa’dan yola çıka sürücüler, Bulgaristan üzeri olursa Kapıkule, Hamzabeyli ve Dereköy, Yunanistan üzeri olursa İpsala, Pazarkule ve Uzunköprü gümrük kapılarından Türkiye’ye giriş çıkış yapabiliyor. Biz Türkiye’ye girişimizi İpsala’dan, çıkışımızı ise Kapıkule’den yaptık.

Girişte sorunla karşılaşmadık fakat dönüş yolculuğumuzda Kapıkule’de çok bekledik. Bunun nedeni ise Bulgaristan sınır kapısında yapılan sıkı kontrol. Onun için dönüş olculuklarınızda Pazartesi ve Salı günlerini tercih etmeye özen gösterin.

İŞLEM SAYISI İKİYE DÜŞTÜ

Güzergah üzerinde en modern gümrük kapısı olan Kapıkule’de artık polis ve gümrük olarak işlem sayısı ikiye düşmüş durumda. Kontroller artık barkod sistemiyle değil tablet sistemiyle yapılıyor. Bu uygulama sadece Kapıkule’de yapılıyor. Eğer başarılı olunursa diğer gümrük kapılarında da işlem sayısı ikiye düşecek. Gümrük kapılarından hızlı ve sorunsuz bir şekilde geçiş yapmak için belgelerinizin eksiksiz olması gerekir.

İLK SORUN 185 GÜN KURALI

Kapıkule ve İpsala’daki gümrük yetkilileri sınırlarda yaşanan sorunların başında yabancı plakalı araçların Türkiye’de iki yıl kalma konusundaki 185 kuralının geldiğini söylüyor. Yabancı plakalı araçlar, eğer 185 kuralındaki şartlar yerine getirilirse Türkiye’de iki yıl kalabilir. Bu kuralı çok iyi bilmek gerekiyor. Bu kural sadece kişiler için değil, araçlar için de geçerli.

Mesela, yabancı plakalı araç Türkiye’de iki yıl kaldı ve ikamet edilen ülkeye dönüldüğünde bir başka kişiye satıldı. Bu aracın tekrar Türkiye’ye giriş yapabilmesi için aracın yurt dışında 185 gün kalması gerekiyor, aksi taktirde Türkiye’ye sokulmuyor. 185 gün kuralına takılıp Türkiye’ye sokulmayan bir çok araç var. Bunlar ya geri gönderiliyor ya da geçici olarak gümrük sahasındaki park alanına çekiliyor. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün internet sitesinde ‘süre hesaplama uygulaması’var. http://trakyagumruk.gov.tr/185gun/  adresi üzerinden veya herhangi bir gümrükten sürelerinizin uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

HGS ALIN

Türkiye’de otoyollar ve köprüler ücretli. Artık gişelerde nakit tahsilat yapılmıyor. O nedenle otobanı ve Boğaz Köprüleri’nden geçmek için mutlaka Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) denilen kartı veya etiketini almanız gerekiyor. HGS kartını, etiketini Türkiye’den bütün postanelerden, bir çok bankadan alacağınız gibi otobana girmeden önce HGS Kart Satış veya dolum tabelası yazan ön gişelerden de temin edebilirsiniz. HGS kartının ücreti 5 TL. En az dolum yapabileceğiniz ücret ise birinci sınıf araçlar için 30 TL. HGS’yi hemen alamadıysanız size 8 günlük şans tanınıyor. 8 gün içerisinde yaptıracağınız kayıtla geçmişe dönük ödemeleriniz otomatik olarak düşülüyor.

DENİZ YOLUYLA TÜRKİYE

Karayoluna alternatif olarak deniz yolunu da tercih etmek mümkün. Avrupa’nın farklı ülkelerinden yola çıkan sürücüler, İtalya’nın Venedik, Ancona, Trieste, Bari veya Ancona limanlarından birinden feribota binerek Türkiye’ye gidebilirler. Aracınızı feribotun altına park ettikten sonra, tercihe göre kamara veya koltukta yolculuk yapabilirsiniz.

AKARYAKIT FİYATLARI:

1 Euro = 3,26 TL

  • Süper benzin:                       1,37 Euro
  • V-Power:                               1,39 Euro
  • Dizel:                                      1,17 Euro
  • V-Power Dizel:                     1,19 Euro
  • LPG:                                      0,72 Euro
  • SABAH

Editör: İsveç Gündemi