Başkent Stockholm şehrinde dolandırıcı kadının sahte diploma ile işe girdiği ve sosyal hizmetler ofisinde önemli bir görevi almak üzereyken yakayı ele verdi.

Sahte diplomayla sosyal hizmetler ofisinde yönetici olarak çalışmak için başvurdu. Ön görüşmeleri başarılı geçen kadın, bir süreliğine ofis ortamı tanımak ve ön çalışma kapsamında işine devam etti. Ancak işe alımın son aşamasında yakalandı.

Eslöv belediyesinde İK müdürü Anna Nordén, olayın korkunç olduğunu belirtti.

40'lı yaşlarındaki kadının, Stockholm kentinde sahte belgelerle önemli işlere girdi. Kadın, sahte soyadı ve sahte kimlik bilgileriyle Hägersten-Älvsjö bölge yönetiminde yönetici olarak işe girmeye çalıştı.

Kadın ayrıca daha önce çok sayıda dolandırıcılık ve dolandırıcılığa teşebbüs nedeniyle altı ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

35 yıldır yönetici olarak çalıştığını belirten Hägersten-Älvsjö SDF birim yöneticisi Åsa Malmgren, "Hiç böyle bir şey görmedim" dedi.

Yönetim ondan şüphelenmeden önce kadının birkaç hafta çalıştığı belirtildi.

Åsa Malmgren, yönetici poziyonunda işe alınan kadının diplomasına baktığında şüphelendiğini söyledi.

İK departmanı, kadının diplomasındaki okuldan mezun olduğundan emin olmak için Uppsala Üniversitesi ile temasa geçince bir sürprizle karşılaştılar.

Uppsala Üniversitesi bahse konu kadına öyle bir diploma vermediklerini bildirdi.

Daha sonra Stockholm'den kadının iş sözleşmesi ve özgeçmişi talep edildi. Bu belgelerde, kendisine İsveç Vergi Dairesine kayıtlı olandan farklı bir soyadı talep ettiği ortaya çıktı.

Dolandırıcı kadın, birkaç kez ismini değiştirdiği kayıtlarda ortaya çıktı, ancak İsveç Vergi Dairesine göre başvurusunda belirttiği isim hiç değişmedi.

Åsa Malmgren, başvuranın kimliğini almak Stockholm şehrinin rutinlerinin bir parçası olmasına rağmen, kadının bu soyadıyla bir iş bulmayı nasıl başardığını yanıtlayamıyor.

Åsa Malmgren, yaşanan bu olayla birlikte artık işe alımlarda çok daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Stockholm'deki dolandırıcılıktan sonra kadın Eslöv belediyesine iş başvurusunda bulundu. Düzenlediği sahte belgelerin çok profesyonel olarak hazırlandığı ve sosyal hizmetler ofisi onu işe almak üzereydi denildi.

"Kişi, sözleşmeyi imzalayacağı gün diploma sunmalıdır" diyen Eslöv belediyesi İK müdürü Anna Nordén, bununla bağlantılı olarak bir şeylerin yanlış olduğuna dair isimsiz bir ipucu olduğunu belirtti.

Anna Nordén, Uppsala Üniversitesi ile temasa geçti ve kadının diplomasının yanlış olduğu ortaya çıktı.

Sahte referanslar

Anna Nordén, kadının referanslarının işe alım sürecinde erken çağrıldığını söylüyor. Sonra her şey yolunda görünüyordu. Referansları iki kez kontrol etmek istediler.

İK departmanı referanslarla ilgili bir şirketle temasa geçtiğinde, gösterilen referansın o şirkette çalışmadığı ortaya çıktı.

Eslöv Belediyesi olayı polise ihbar etti.

"Genelde yaptığımız bir şey değil" diyen Anna Nordén, bu öyle bir durumdu ki, böyle olayların önüne geçilmesi için resmi adım atmalıydık ifadeleri kullandı.

Uppsala Üniversitesi de kadını polise ihbar etti. Öğrenci departmanı başkanı Anders Gardikro, kadın hakkında farklı işverenlerden iki şikayet alındığını söylüyor. Kadın daha sonra sahte diplomayla iş başvurusunda bulundu.

Birçok isim değişikliği

Kadının geçmişine bakıldığında 16 kez ismini değiştirdiği ortaya çıktı. Kadının bir suç geçmişi var ve çeşitli dolandırıcılık girişimlerinden hapis cezasına çarptırıldığı da anlaşıldı.

Ayrıca ciddi bir menfaat ihlali ve iki sahtecilik olayı nedeniyle şartlı tahliye cezasına çarptırıldı.

Editör: İsveç Gündemi